• 1933: De fundering van de Rentmeesterstoren is zichtbaar en nog in prima staat.

    PWN/collectie Historisch Egmond

Opgravingen van kasteel Egmond aan den Hoef in Huys Egmont

EGMOND AAN DEN HOEF In bezoekerscentrum Huys Egmont is in de laatste maanden van het jaar een expositie te zien van grote foto's die gemaakt zijn tijdens de opgravingen van het kasteel te Egmond aan den Hoef, in de jaren 30 van de vorige eeuw.

In 1933 werd de provincie eigenaar van het weiland waar ooit het kasteel van de heren van Egmont op stond. In het kader van de werkverschaffing werden van 1933 tot en met 1935 in drie zomers de fundamenten blootgelegd. Eerst door Egmondse werklozen, later ook door Haarlemmers en Zaandammers. Er werden maar liefst 1138 voorwerpen gevonden, van middeleeuwse kannetjes tot 18e eeuwse borden. De gehele collectie bevindt zich in het Huis van Hilde in Castricum, maar enkele stukken zijn al jaren te bewonderen in het Museum van Egmond te Egmond aan Zee. Ook in Huys Egmont staat een vitrine vol vondsten, veelal uit de collectie van Cor Prins.

De werkzaamheden op het kasteelterrein zijn fotografisch vastgelegd door medewerkers van PWN, die de opgraving leidde. Zodoende beschikt Historisch Egmond over enorm veel materiaal uit die tijd, waarvan een deel nu te zien is. Aan het einde van het jaar volgt nog een lezing over de opgravingen, als opmaat naar het Lamoraaljaar 2018, waarin de bekendste graaf van Egmont centraal zal staan.

De expositie is tot en met december te zien en is vrij toegankelijk. Bezoekerscentrum Huys Egmont, Slotweg 46-48 in Egmond aan den Hoef, is iedere zaterdag en zondag geopend, tussen 14.00 en 17.00 uur. Maar ook bijna iedere doordeweekse dag kunnen geïnteresseerden er terecht, als de vlaggen uithangen.