• Slechts een goedgevulde oubliehoorn is nodig om van Het Rode Hert een ijssalon te maken.

    Martijn Mulder

Opnamen voor 'Hollands Hoop' bij Rode Hert in Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF Opnieuw vormen de Egmonden het decor voor een televisieproductie. Deze keer streek een cameraploeg neer in Egmond aan den Hoef, om opnamen te maken bij het vorig jaar gesloten café Het Rode Hert. Het dorpscafé is een van de locaties voor de zeer succesvolle serie 'Hollands hoop'.

Door Martijn Mulder

Inmiddels zijn de Egmonden al in diverse films, series en reclames te zien geweest. Een van de eerste producties hier gefilmd was de film Ciske de Rat uit 1984. Hierin is Danny de Munck te zien als Ciske, in enkele scenes die in en om het voormalige koloniehuis Zwartendijk werden opgenomen. In 1997 waren het de voetballers van het fictieve Swift Boys, die hun wedstrijden speelden op het terrein van Egmondia, in de film 'All Stars'.

VERDACHT De laatste tijd werden er ook veel landelijke reclames in Egmond aan Zee opgenomen. Zo waren de supermarkt in het dorp en wederom het sportterrein van Egmondia al te zien in reclames van respectievelijk Jumbo en Calvé pindakaas. Maar ook de makers van televisieseries waarderen Egmond. Zo liep Wendy van Dijk in 2015 nog door Egmond aan Zee te slenteren, in een aflevering van de serie 'Moordvrouw'. Vorig jaar speelde Daniël Boissevain de hoofdrol in de serie 'Zomer in Zeeland', waarin het fictieve dorpje Lekzand regelmatig verdacht veel op Egmond aan Zee leek. Het raadhuis van Lekzand stond daarentegen weer in Egmond aan den Hoef, want in film en op tv kan immers alles.

GOUDEN KALF Ook dit keer streek een filmcrew neer in Egmond aan den Hoef, waar de Slotweg was afgezet voor opnames voor de hitserie 'Hollands hoop'. De serie, waarvan het eerste seizoen bekroond werd met een Gouden Kalf voor beste dramaserie, draait om forensisch psychiater Fokke (Marcel Hensema), die de wiethandel inrolt als hij het boerenbedrijf van zijn vader erft. Hij tovert de zieltogende boerengemeenschap om tot een welvarende minimaatschappij door een clandestiene wietcoöperatie te stichten. In seizoen drie wordt Fokke geconfronteerd met concurrentie uit onverwachte hoek en een vijandige overname van zijn imperium.

IJSSALON Productiemanager Hanneke Leenders werkt in de grote zaal van het Rode Hert tijdens de opnamen. "De serie speelt zich eigenlijk af in Groningen," legt ze uit, "maar soms is het om financiële en logistieke redenen interessanter om de scenes dichter bij huis te filmen." Eerder op de dag had de ploeg al een politiecontrole in scene gezet, bij het AFAS-stadion in Alkmaar. Het leverde een stortvloed aan waarschuwingen op social media op, door voorbijgangers die fictie en werkelijkheid maar moeilijk konden scheiden. Acteur Chris Zegers kon 's middags in de Slotweg ongestoord het Rode Hert binnenwandelen, dat voor de gelegenheid als ijssalon was aangekleed. Begin volgend jaar zal de aflevering op televisie worden uitgezonden.