• Het kersverse bruidspaar Sharon en Kaz. Opa Cor trouwde de twee in zijn tuin.

    Ed Bausch
  • Oud-burgemeester Cor Bernard in zijn rol als trouwambtenaar.

    Ed Bausch

Oud-burgemeester Schoorl trouwt zijn kleindochter in achtertuin

SCHOORL Een droom komt uit. Toen Cor Bernard in Schoorl burgemeester werd, plantte hij in zijn tuin een appelboom. Kleindochter Sharon en haar zus kwamen natuurlijk vaak logeren en hielden dan hun verkleedpartijtjes onder die boom, die nog altijd in het voorjaar zijn bloemenpracht geeft. Op witte donderdag is ze vorige week onder deze appelboom in het huwelijk getreden met Kaz Koenis.

Door Ed Bausch

Getrouwd door haar opa Cor, die voor één dag Babs mocht zijn, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Hoe mooi kan het leven zijn, op een prachtige voorjaarsdag in het fraaie Schoorl?

HECHTE FAMILIEBAND Cor Bernard (Apeldoorn, 1934) vond het een grote eer dat zijn kleindochter hem vroeg haar met Kaz in de echt te verbinden. Na wat onderzoek bleek het wettelijk allemaal mogelijk. Hij was burgemeester in het Groningse Usquert tot hij die functie in de toenmalige gemeente Schoorl mocht gaan uitoefenen van 1975 tot 1991.

DUINDORP BLIJVEN WONEN "In die tijd kon je na veertig dienstjaren met pensioen, ik was toen 57, en we zijn met veel plezier als gewone burgers in het duindorp blijven wonen." In zijn tijd als burgemeester was hij overigens de trouwambtenaar bij de huwelijken van zijn drie zoons. Dus ook bij het huwelijk van Duncan, de vader van Sharon.

KNIELEN BOVEN OP DE BERG Na haar studie International Business ging Sharon in Berlijn werken. "Een heerlijke stad, waar het gek genoeg rustig is met brede lanen. Kaz, die ik al kende toen hij nog bouwkunde studeerde, kwam langs en vond het ook prettig in Duitsland. Nu wonen we er al zes jaar en we hebben er veel vrienden. Voorlopig zullen we daar blijven wonen en werken. Maar trouwen wilden we dus graag in Nederland, bij opa in de tuin."

IN KAZACHSTAN Sharon werd een paar maanden geleden door Kaz in Kazachstan ten huwelijk gevraagd, na een van de bergbeklimmingen die ze samen ondernamen. Op grote hoogte knielde Kaz daar voor haar en hield zijn speechje met de ring in zijn hand. "Achteraf gezien kun je die tochten van ons wel zien als echte stresstesten", zeggen beiden. "We hebben op onze reizen echt geleerd wat samenwerken is".

ZWANGER "We hebben toen meteen een mooie jurk uitgezocht. Daarna bleek ik echter zwanger te zijn. Maar het is toch gelukt met de jurk", zei Sharon stralend na de huwelijksvoltrekking. Die was precies zoals ze hoopten, in de romantische achtertuin aan de Wolfert van Brederodelaan. Haar opa zag er in ambtelijk ornaat indrukwekkend uit en had het af en toe even te kwaad.

ONTROERENDE MIDDAG "Het is zo jammer dat haar oma Nanna dit niet meer kan meemaken", zei hij. Maar dan was er Mieke Wit, een van de huidige trouwambtenaren van de gemeente Bergen, die hem op een officieel stukje van het protocol wees.

'Probeer in het huwelijk elkaars geluk te bevorderen' was de persoonlijke noot van opa Cor voor Sharon en Kaz, die deze ontroerende middag in de Schoorlse opa-tuin vast een leven lang bij zich zullen dragen.