• Hans Soels nam eind jaren 80 afscheid van de BSG.

    BSG

Oud-rector van de BSG Hans Soels blikt terug op zijn schooltijd

BERGEN Vanwege het 100-jarig bestaan van de Berger Scholengemeenschag (BSG), komen in deze rubriek (oud-)leerlingen en leraren aan het woord.

Als eervol ontslagen marineofficier kwam Hans Soels op 1 september 1964 op de middelbare meisjesschool (MMS) om wis- en natuurkundelessen te geven. Moeilijke vakken in die tijd voor niet echt geïnteresseerde meisjes. "Met wat verhalen over onderzeeboten, de Karel Doorman en mooie reizen kon ik in ieder geval hun aandacht vangen", herinnert de oud-rector zich.

In september 1968 werd Hans benoemd tot adjunct-directeur belast met eigenlijk alle zaken, behalve de leerlingen. Hoofdopdracht: de Mammoetwet invoeren. "Het vakkenpakket voldeed niet, maar welke vakken moesten erbij? Een enquête naar ruim duizend geslaagden moest uitkomst brengen. Er kwam veel respons: biologie en scheikunde werden gemist bij de leerlingen die een medische opleiding gevolgd hadden. De expressievakken werden als bijvakken gehandhaafd. In 1972 werden jongens toegelaten; we werden een speciale neutraal bijzondere school. De BSG!"

EXPRESSIE "Op een gegeven moment konden scholen handvaardigheid algemeen invoeren als eindexamenvak. Hierna volgden textiele werkvormen, tekenen en muziek. Bergen en Leek in Groningen hadden toen als enige twee scholen een volwaardig expressie-pakket. Die vakken vormden de basis voor de vele bezoeken aan schouwburg en concertzaal in de jaren 70 en 80. Bij de Stopera had de BSG twee abonnementen van zes voorstellingen voor zestig leerlingen. We waren een belangrijke klant. Verder waren er de bekende schoolconcerten en andere optredens, zoals mimespeler Rob van Rijn. Een kleine greep uit een heerlijke, culturele tijd."

De school werd populairder en het aantal leerlingen groeide. "We kregen negen noodlokalen (huidige B-vleugel en mediatheek) en een van de 44 te bouwen gymzalen toegewezen. Begin 1983 maakte het Ministerie bekend dat de havo-mavo-scholengemeenschappen vwo konden aanvragen. Wel moesten er voldoende mogelijke vwo-leerlingen zijn. We voldeden daaraan, hoewel Bergen een kleine gemeente was. De 'buitenleerlingen' redden ons."

RAAR "De inspecteur was ons goedgezind; we kregen een uitnodiging om op het Ministerie onze aanvraag toe te lichten. Daar vertelde ik enthousiast dat het vakkenpakket voor een deel uit het MMS-programma was ingevoerd. Mevrouw Ginjaar-Maas reageerde: 'Ben ik de baas van zo'n rare school?' Wij dachten hierna dat de kans op vwo miniem zou zijn. Wie schetste onze verbazing toen in de Staatscourant van 30 oktober 1985 de toewijzing van de atheneumafdeling stond!"

Toen werd het hard werken, want aan de toewijzing zaten de nodige verplichtingen vast; de verschillende brugklassen (dakpan of heterogeen) passeerden de revue. "Een boeiende tijd. In 1988/89 kwam de Doorstroming Onderwijs Personeel (DOP), waarbij oudere docenten plaats konden maken voor jongere. De regeling was zo dat ik daar ook gebruik van kon maken. Vanwege familieomstandigheden deed ik dat, tot ieders verbazing."

"Ik wens alle oud-leerlingen en -docenten een gezellige reünie."