• Ellie Stokkel

Bewoners Zakedijkje dragen zelf zorg voor omgeving

BERGEN Door meer bewustwording, na te denken over het milieu maar vooral door het zien liggen van rommel op straat of in de bosjes, hebben de bewoners van Zakedijkje 5 t/m 11a - een locatie van Philadelphia - bedacht dat het goed zou zijn om rondslingerend zwerfvuil zelf te gaan opruimen. Want iedereen weet toch dat die plasticsoep een groot probleem is? Of: Verbeter de wereld, begin bij je zelf.

Ellie Stokkel is begeleider op Philadelphia: "Nu is het natuurlijk niet zo dat dat zwerfvuil door deze groep in de wereld geholpen is. Zeker niet. Zij weten wél hoe het hoort. Maar zijn ook bereid dan maar de troep van een ander op te ruimen."

Het zou mooi zijn als zij die ander doen inzien dat we wat zorgvuldiger met onze mooie omgeving mogen omgaan, hoopt Ellie Stokkel. "Overigens hadden we vroeger Herman Steenhoek, bewoner van de Wittenburg en medewerker van de WNK groenvoorziening, die 'papier prikte' in en rond Bergen. Maar vroeger had je bij bankjes om op uit te rusten of om van de natuur te genieten, ook veel meer prullenbakken. Helaas is dat allemaal verleden tijd. Wel hondenpoepzakjes, maar nergens een prullenbak om het in te doen… Daarom gaan Saskia, Sonja, Ingmar, Wies, Elsbeth, Annet, Esther, Yolanda en Kevin, gewapend met grijptangen en een vuilniszak vol goede moed aan de slag. De bedoeling is een keer per week. Het verzamelde vuil wordt – echter ongescheiden - in de ondergrondse container bij het Zakedijkje geworpen. Weet u wel dat het 10 jaar duurt voordat een plastic flesje is verteerd? En dat het wel 1.000.000 jaar duurt voordat een aluminium blikje is verteerd?"