• In het duingebied wemelt het nog van de bunkers, die vaak verscholen gaan onder de duinen

    Martijn Mulder

Bunkermuseum vaart op koers

EGMOND AAN ZEE Voor bunkermuseum Jansje Schong, gevestigd aan de noordkant van de Boulevard in Egmond aan Zee, is het een prima zomer. Er is veel belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, zowel bij bewoners als toeristen uit binnen- en buitenland. Het bunkermuseum wordt dan ook goed bezocht. Dit weekeinde zijn er speciale rondleidingen door het duingebied. Ook deze zijn volledig volgeboekt. Het 75-jarig jubileum van de bevrijding, volgend jaar, is bovendien een uitgelezen kans om nog meer in de schijnwerpers te komen.

Martijn Mulder

UITBREIDING Bunkermuseum Jansje Schong werd in mei 2016 geopend, op initiatief van stichting Egmond '40-'45. Gevestigd in een oude munitiebunker in de duinen, was het kleine museum direct een succes. Ook duineigenaar PWN is positief en draagt de stichting een warm hart toe. Er wordt dan ook voorzichtig onderhandeld over eventuele uitbreiding van de museumruimte met een tweede bunker. Extra ruimte is meer dan welkom, omdat er van vele kanten materiaal uit de oorlog aan de stichting wordt geschonken.

75 JAAR BEVRIJDING Ook bij de overige erfgoedorganisaties in de Egmonden is er aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Daarom hebben het Museum van Egmond, Museum Prins Hendrik de Zeevaarder, stichting Egmond '40-'45 en stichting Historisch Egmond de handen ineengeslagen. Voor het 75-jarig jubileum van de bevrijding, volgend jaar, zijn de organisaties voornemens om op verschillende locaties verschillende facetten van de oorlog te belichten.

RONDLEIDINGEN Dit weekeinde geven vrijwilligers van de stichting speciale rondleidingen door het duingebied tussen Castricum en Egmond aan Zee. Onder leiding van specialist John Heideman worden diverse bijzondere bunkers bezocht, zowel op zaterdag als zondag. Op beide dagen zijn de rondleidingen volledig volgeboekt.

PRIKSTOK Ondanks grootschalige opruimwerkzaamheden na de oorlog zijn er in de duinen nog veel bunkers blijven staan. In veel gevallen was het simpelweg te duur om alles te slopen en werd er (letterlijk) zand overheen geschoven. Voor veel naoorlogse kinderen – jong en oud - was het jarenlang een sport om de oude bunkers weer terug te vinden. Gewapend met een prikstok en een schep trokken ze er op uit, in de hoop mooie vondsten te doen in de ondergrondse verblijven. Er is in de loop der jaren dan ook veel boven gekomen. Niet zozeer uit de veelal meteen geruimde bunkers, dan wel uit de directe omgeving. Wie er oog voor heeft, hoeft niet eens veel moeite te doen om de restanten van de Duitse bezetting in het landschap terug te vinden.

Geïnteresseerden kunnen nog t/m oktober terecht bij bunkermuseum Jansje Schong. Het museum is iedere eerste en derde zondag van de maand geopend, van 11.00 tot 16.00 uur. De ingang bevindt zich aan de noordzijde van de Boulevard van Egmond aan Zee.