• Het voormalig postkantoor in de Voorstraat is door Berry en Marianne omgetoverd tot educatief zwerfafvalcentrum 'Terug naar de Kust'

    Martijn Mulder

Schatzoekers maken iets van niets

EGMOND AAN ZEE Wethouder Jan Houtenbos geeft donderdagochtend in het oude postkantoor te Egmond aan Zee het startsein voor een nieuwe reeks 'Terug naar de Kust'. Tijdens dit schoolproject leren kinderen van groep 6 bewust om te gaan met hun eigen omgeving en van niets iets te maken. Het unieke concept is bedacht door Marianne Houthuijse en Berry Holtslag van Gejut.

Martijn Mulder

PLASTIC In 2013 begonnen Marianne en Berry het zilte winkeltje Gejut in de Ankerstraat. "We mochten twee jaar geleden het schoolfeest voor basisschool de Branding organiseren. Het thema was 'Terug naar de Kust'", vertelt Marianne. "We hadden inmiddels de ervaring dat kinderen helemaal niet weten wat je allemaal op strand kunt vinden. Zo ontstond een unieke combinatie: Een stukje bewustwording van je woonomgeving, de geschiedenis van je dorp en een stukje over de plasticproblematiek."

BEWUST Het feest was een succes en smaakte naar meer. "Met dat verhaal zijn we naar de gemeente gegaan, want hoe mooi zou het zijn als meerdere kinderen dit zouden horen en beleven." De gemeente was ook heel enthousiast en zo zijn de creatieve ondernemers vorig jaar gestart met groepen 6 van twaalf scholen uit de hele gemeente Bergen. "Die zijn hier één voor één de hele dag geweest. We hebben bewust gekozen voor de groepen 6, omdat daar – middels onze verhalen – de boodschap beter blijft hangen", legt Marianne uit.

STARTSEIN Aanstaande donderdag gaat het project weer van start, voor een nieuwe lichting groepen 6. Het meedoen kost de scholen niets. "Het enige waar ze voor moeten zorgen is vervoer en een paar helpende ouders." Het officiële startsein wordt om 09.45 uur gegeven door wethouder Jan Houtenbos. Wie nieuwsgierig is kan, bij het startsein en op andere dagen, zo naar binnen lopen in het oude postkantoor, Voorstraat 82 te Egmond aan Zee.

PLASTICSOEP Marianne en Berry pretenderen niet enorme milieuactivisten te zijn. "We wonen nou eenmaal op een plek waar we enorm van houden en waarvan we denken 'dat moet zo blijven'. Die boodschap proberen we aan de kinderen ook over te brengen, dat ze zuinig moeten zijn op hun eigen omgeving." 'Terug naar de Kust' is een uniek concept. "Plasticsoep is best een abstract begrip, voor kinderen helemaal. Je kunt je niet voorstellen dat er op de oceaan plekken ter grootte van Duitsland zijn, waar zich alleen maar plastic verzamelt."

KUNSTWERK Zowel de scholen als de kinderen zijn razend enthousiast. "Als de kinderen hier komen krijgen ze eerst een rondleiding binnen. Ook bekijken ze een kort filmpje, waarin de gevolgen van de plasticsoep zijn te zien. Dat is best heftig." Na een kleine quiz gaan de kinderen het strand op. "Ieder krijgt een tas en dan gaan ze jutten. Bij terugkomst bekijken we met ieder kind de buit en leggen we hen uit hoeveel meeuwen ze daarmee hebben gered. Daarmee maken we het tastbaar." Na het nuttigen van broodjes knakworst gaan de kinderen van hun gejutte vondsten iets moois knutselen. "Ze maken allen hun eigen klassikale werkstuk en ze maken een deel van een groter geheel. Dat is zo'n veertien meter lang." Als het project voorbij is wordt het complete kunstwerk bij de strandafgang op De Werf geplaatst.

COMPLIMENT Het schoolproject en de workshops bieden mensen een beleving. "Als je gaat jutten, loop je anders over het strand. Je denkt anders na over wat je tegenkomt. Tegelijkertijd is het net schatzoeken en dat is natuurlijk hartstikke gaaf." Volgens Marianne heeft alles dan ook een verhaal. "Van wie zou die ene slipper geweest zijn en wie gaat er nou op één schoen naar huis? We willen het ook echt benaderen vanuit de positiviteit. Kinderen zijn ook allemaal heel enthousiast. Ooit zei een van de kinderen 'Dit is leuker dan Drievliet!' Nou, een groter compliment kunnen we niet krijgen."