• Veertig jaar Jazz&Sail werd drie dagen uitbundig gevierd. Hier buigt een zanger van een van de bands diep voor het hooggeëerd publiek op het Plein. Daar trad hij zaterdag met zijn band op in het kader van Talent on Stage op het Plein, waarmee de organisatie de weg naar de toekomst inslaat.

    Ed Bausch
  • Ellen ten Damme signeerde na afloop van haar glorieuze concert in de Ruinekerk zaterdag tijdens Jazz&Sail.

    Ed Bausch
  • Ed Bausch
  • Eric Vollenbrock na de wedstrijd zondag van Jazz&Sail.

    Ed Bausch

Vooraljazzy mood op jubileum Jazz&Sail

BERGEN/BERGEN AAN ZEE Al veertig jaar lang een geheide combinatie in het eerste weekend van september. In beide dorpen drie dagen volop muziek en aan zee ook nog eens een heuse catamaran regatta. Bestuurslid Cees den Houdijker: "Deze dagen hebben ons veel energie gegeven om verder te gaan, met dank aan het draagvlak onder de ondernemers van de beide dorpen." Vrijdag was er een goed bezochte aftrap in Art Gallery Tha Banque (de voormalige ABNAMRO bank) aan het Plein. Het jubileum werd gevierd met filmpjes, een tentoonstelling, veertig T-shirts van evenzovele jaren voor de crew in Bergen aan Zee en een voorzitterswisseling. Loek Jonk heeft in tien jaar tijd het evenement een toekomst gegeven en Jaap Koopman neemt het, als 25-jarige over. Met natuurlijk zijn collega's in het bestuur en de vrijwilligers.

Ed Bausch

Daarna in de neerdalende schemering in het centrum op liefst acht buitenpodia en in twee cafés de muziek. Er was muziek voor ieders smaak. Zaterdagmiddag en zaterdagavond ging het feest verder, met weer nieuwe namen op het affiche en zeker ook de twee podia met Jonge Talenten. Die trokken ook veel publiek. Jazz is niet de meest te beluisteren muzieksoort op Jazz&Sail. Misschien staat jazz in dit geval wel meer voor een goede sfeer, een 'jazzy mood'. Veel goede rock en altijd opvallend veel blues en soul. 'Gimme some lovin' en 'Son of a preacherman' golfden over de klinkertjes rond de Ruïnekerk, om maar wat te noemen. En die goede moed was soms even nodig als er weer een bui overtrok op vrijdagavond en zaterdag. Maar er was ook gewoon veel goed weer. 

De weerfactor was zaterdagavond van geen betekenis in de Ruïnekerk. Daar gaf Ellen ten Damme  voor een eivolle kerk, voor deze gelegenheid met staand publiek, de van haar en haar muzikanten de te verwachten opwekkende show. Uiteraard ging ze op het eind op haar handen lopend over het podium en liet ze iedereen zingend de kerk uitgaan, Oh Champs Elisée.

In Bergen aan Zee organiseert de botenclub haar aandeel. Twee dagen zeilen en muziek. De grote tent was weer terug op het strand, na een paar jaar afwezigheid. Met de catamarans gaf dat een vrolijk beeld aan het strand. Vooral op zondag was het puik zeilweer en tot 's avonds was er dan de muziek met een nostalgische reünie van de Ship&Horse band. Al met al een kroon op veertig jaar organiseren.