• Andrez geconcentreerd aan het werk, hier tijdens het Hoever Dorpsfeest in 2013.

    Sander van Muijlwijk

Overzicht werk Egmondse kunstenaar, Andrez exposeert in Kapberg

EGMOND AAN DEN HOEF De zomerexpositie van Galerie de Kapberg staat komende maand volledig in het teken van de Egmondse kunstenaar André Zentveld, ofwel Andrez. Veel van zijn schilderijen en tekeningen zijn tot en met 12 augustus te zien in de sfeervolle galerie in de Slotweg in Egmond aan den Hoef.

Door Martijn Mulder

Galerie de Kapberg bevindt zich in een eeuwenoud, monumentaal pand naast de Slotkapel. Het is een zeer actieve galerie, waar jaarlijks diverse exposities wisselend te zien zijn. De afgelopen maanden was er een speciale Egmonders expositie, waarvoor het thema aansloot op het Lamoraaljaar. De komende maand is hier een overzicht te zien van werk van de Egmondse kunstenaar Andrez.

HOUTSKOOL André Zentveld werd in 1933 geboren en woonde met het grote gezin in Egmond-Binnen. Hij begon al vroeg met tekenen, iets dat duidelijk 'in de familie' zat. Ook broer Huug is een bekend Egmonds kunstenaar, evenals zus Afie, die met haar Nobelhuis zelfs in Man Bijt Hond terecht kwam. Het talent kwam ook in het bloed van de jonge André en hij ontwikkelde zich tot een veelgevraagd kunstenaar. Zijn impressionistische schilderijen zijn duidelijk geïnspireerd door de Bergense School. Zijn portretten, veelal gemaakt met houtskool, worden regelmatig besteld en hangen bij velen in de kamer.

ATELIER Jarenlang trok Andrez er regelmatig op uit. Met zijn schilderskar achter de fiets en herkenbare rode baret trok hij het landschap in, op zoek naar een mooie plek om te werken. Het is altijd een fraai gezicht, als Andrez er op uit trekt. Tegenwoordig vertrekt hij vanuit zijn huis aan de Julianaweg in Egmond aan den Hoef. De kunstenaar en zijn vrouw Afra kochten het uit het begin van de vorige eeuw daterende huis in 1960. Inmiddels heeft hij daar ook een eigen atelier.

RUSTIGER AAN Andrez is inmiddels 85, een leeftijd waarop menigeen achterover leunt. Dat gaat niet op voor Andrez, die nog zeer actief is. Niet alleen met schilderen, maar vooral ook met alledaagse zaken. Zo staat hij nog veelvuldig op de ladder als er kleine reparaties aan het huis te doen zijn. Hij is dan ook nog lang niet van plan om het rustiger aan te doen. Wel is hij blij met en trots op de expositie van zijn werk in Galerie de Kapberg. Het is niet de eerste overzichtstentoonstelling die aldaar te zien is, en hopelijk ook niet de laatste.

Zondag 15 juli is de opening van de expositie, om 15.00 uur 's middags. Daarna is Andrez' werk tot en met 12 augustus te bezichtigen. Galerie de Kapberg bevindt zich op Slotweg 17 te Egmond aan den Hoef en is iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.