• De cover van het beeldverhaal Familieziek.

    Aangeleverd

Peter van Dongen en Adriaan van Dis in Bergen voor stripboek Familieziek

BERGEN AAN ZEE De Eerste Bergensche Boekhandel verwelkomt op 1 december Adriaan van Dis en Peter van Dongen. Om 19.30 uur begint daar de stripboekpresentatie van Familieziek dat zich afspeelt in Bergen aan Zee.

'Hun broertje. Kort na de oorlog geboren, een ongelukje, net na het kamp… Hij zat verborgen onder haar hongeroedeem. Smokkelkind, tijdens de overtocht. Thuis noemen ze hem jongen, knul, of naar het laatste karwei dat hij heeft uitgevoerd: boener, veger, stoffer of stoker. En soms, als de meisjes vrijgevig zijn, noemen ze hem heel lief broer.'

BEELDVERHAAL Voor 'Familieziek' bewerkte Peter van Dongen samen met Adriaan van Dis diens roman tot een beeldverhaal. Een roman in taferelen over een Indisch gezin, getekend door de oorlog, dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig. De zussen fluisteren geheimen achter het gordijn. De vader, gebrand op rechtsherstel, bereidt zijn zoon voor op een nieuw gevaar: de Russen. Te midden van dit alles vindt de jongen troost bij zijn schaduwbroertje, wiens aanwezigheid hij voelt maar over wie nooit gesproken mag worden.

IN 2008 BEGONNEN Peter van Dongen (1966) debuteerde op zestienjarige leeftijd in De Balloen. In 1990 verscheen zijn striproman Muizentheater en in 1998 en 2004 verschenen respectievelijk Rampokan: Java en Rampokan: Celebes; een tweeluik dat zich afspeelt aan de vooravond van de koloniale oorlog die Nederland voerde in Indonesië. In 2008 begon hij aan de stripbewerking van de roman Familieziek van Adriaan van Dis. Momenteel werkt hij aan het nieuwe deel van Blake en Mortimer, dat in 2018 zal verschijnen. MIGRANT Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen aan Zee in een gezin met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Na zijn debuut Nathan Sid (1983) brak hij in 1993 door met de roman Indische duinen (Gouden Uil, Trouw Publieksprijs). In Familieziek, dat uitkwam in september 2002, portretteert hij zijn vader als een migrant die een plaats in Nederland tracht te verwerven. Van Dis ontving vele prijzen voor zijn werk, waaronder de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre in 2015. Zijn werk is in vele talen vertaald.

Familieziek heeft 128 pagina's en is 20 november verschenen.

OVER HET BOEK Net als in zijn debuut 'Nathan Sid' en in 'Indische duinen' staat een uit Indonesië afkomstig gezin, dat in Nederland een nieuw bestaan probeert op te bouwen, centraal. De vader, steeds meneer Java genoemd, is een door de oorlog beschadigd man. Zijn zoon, de jongen genoemd, wordt door hem steeds meer bij zijn waanwereld betrokken. De jongen is een stille getuige van de waanzin, terwijl de moeder en dochters een sceptisch koor vormen dat commentaar levert op wat er gebeurt. Het verhaal speelt zich af in Bergen aan Zee, ten tijde van de Koude Oorlog. Gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis hebben grote invloed op meneer Java, die alles volgt op de pas aangeschafte televisie. De waanzin van meneer Java gaat steeds verder en uiteindelijk wordt hij opgenomen in Schild en Heil, het gekkengesticht. Omdat de jongen volgens zijn moeder een harde hand nodig heeft, wordt hij naar haar boerenfamilie gestuurd.