• De Raad van State ziet geen urgentie om nu in te grijpen.

    Archief BDUmedia

Plan voor locatie Bergense Harmonie niet geschorst

DEN HAAG De Raad van State ziet geen reden om het bestemmingsplan voor de vernieuwing van het centrum van Bergen nu stil te leggen. Dat heeft de Raad vlak voor het weekend bekendgemaakt. De eigenaresse van hotel Karel de Grote had de Raad daar eerder in een spoedzaak om gevraagd.

Door Adrie van der Wel

Volgens de Raad is er geen urgentie om nu in te grijpen. De eigenaresse is tegen het plandeel waarin de verplaatsing van het gebouw van de Bergense Harmonie wordt geregeld.

Dat gebouw komt pal tegenover haar hotel op de plek waar nu nog het Alexanderlaantje is. Dat laantje, een verbinding tussen de Karel de Grotelaan en het Plein, zal dus worden opgeheven. Maar dat gebeurt volgens de raadsvoorzitter pas als de Raad het bestemmingsplan voor de centrumvernieuwing definitief heeft goedgekeurd. Over ongeveer een half jaar. Tot die tijd blijft het Alexanderlaantje nog bestaan. Volgens de raadsman van de eigenaresse wordt het zicht op en vanuit het hotel verpest als het nieuwe Harmoniegebouw er staat. Hij vroeg om schorsing van het bestemmingsplan om zo te voorkomen dat er snel een bouwvergunning voor het gebouw wordt verleend.

Maar er kan niets gebouwd worden zolang het Alexanderlaantje niet is opgeheven.