• Pixabay.com

Stikstofregeling nekt ook plannen sportcomplex en Watertorengebied

DEN HAAG/EGMOND AAN ZEE De gemeente Bergen zal nieuwe bestemmingsplannen moeten maken voor bebouwing in het Watertorengebied en een voetbalcomplex aan de Egmonderstraatweg. Bij beide plannen is door de gemeente gebruik gemaakt van de omstreden PAS-regeling die eerder door het Europese Hof van Justitie en de Raad van State ongeldig is verklaard. Om die reden vernietigde de Raad woensdag beide bestemmingsplannen. 

Adrie van der Wel 

De PAS-regeling garandeert onvoldoende dat beschermde natuurgebieden zoals het nabijgelegen Noordhollands Duinreservaat niet worden aangetast door stikstof. Europese regels verbieden de toename van stikstof bij beschermde Natura 2000-gebieden. In dit geval zijn de bouwprojecten en het verkeer bij het sportcomplex de grote boosdoeners. Dit zware oordeel van de Raad hing al in de lucht nadat het Europese Hof van Justitie de stikstofregeling onvoldoende vond. De Raad van State kan daar niet van afwijken. En dat is dus nu ook niet gebeurd bij de plannen in Egmond.

ECHT EFFECT De gemeente zal de plannen nu moeten aanpassen door ervoor te zorgen dat er geen toename van stikstof zal ontstaan. Van eventuele maatregelen om het neerslaan van stikstof in het natuurgebied niet te laten toenemen, zal vooraf moeten vaststaan dat die maatregelen echt effect hebben. Wat daarvan terecht gaat komen, is onzeker. De regering heeft een commissie ingesteld die moet bekijken hoe de natuur wordt ontzien en er toch kan worden gebouwd.

SNEUVELEN Hoewel het voor de Raad al meteen duidelijk was dat de plannen voor de herontwikkeling van het Watertorengebied en het sportcomplex zouden sneuvelen, heeft de Raad de plannen ook op andere onderdelen beoordeeld. Zo weet de gemeente alvast welke onderdelen wel deugen en welke ook moeten worden aangepast bij een reparatie. 

UITZICHT VERPEST Volgens de Raad is de gekozen locatie voor woningbouw in het Watertorengebied op zich in orde. Omwonenden wilden de woningen op een andere plek in het gebied, zodat hun uitzicht niet wordt verpest. Maar die alternatieve locatie is volgens de gemeente en de Raad minder geschikt. Overigens moet de hoogteligging van de woningen in het duingebied worden aangepast en ook het aantal woningen. Het plan maakt namelijk meer woningen mogelijk dan de bedoeling is. De Raad voorziet verder geen problemen met de nieuwe sporthal die in dit gebied kan worden gebouwd.

TE VEEL LAST Ook de locatie van het sportcomplex bij de Egmonderstraatweg is volgens de Raad in orde. De Raad verwacht niet dat omwonenden te veel last gaan krijgen van verkeer en luchtvervuiling. Maar de gemeente heeft wel provinciale regels overtreden. Die schrijven voor dat bij de keuze van deze plek voor het sportcomplex eerst schriftelijke toestemming is vereist van andere gemeenten in de regio zoals Castricum en Heiloo. Die schriftelijke toestemming ontbreekt volgens de Raad. De parkeersituatie bij het sportcomplex zal volgens de Raad ook beter moeten worden geregeld. De gemeente wil het parkeerterrein ook gebruiken als transferium. Maar dat leidt volgens de Raad tot meer verkeer. De gevolgen daarvan zijn niet onderzocht, oordeelt de Raad. En dat zal alsnog moeten gebeuren.