• Parlan wil via kort geding de aanbesteding voor jeugdzorg stopzetten.

    pixabay.com

'Rechtszaak zet verhoudingen tussen gemeenten en Parlan op scherp'

BERGEN In de rechtbank in Amsterdam dient op woensdag 21 november een kort geding tussen achttien gemeenten in de regio Noord-Holland-Noord, waaronder Bergen, en jeugdhulpaanbieder Parlan. De rechter doet op 5 december uitspraak.

Parlan kan zich niet vinden in het voornemen van de gemeenten om de uitvoering van JeugdzorgPlus aan jeugdhulpaanbieder Horizon te gunnen. Directeur Transferium, Vrank Post zei daarover: "Het kan niet zo zijn dat een papieren aanbesteding de in tien jaar opgebouwde kennis en expertise in één klap vernietigt. De rust, het veiligheidsgevoel en het vertrouwen dat jongeren in de gesloten jeugdzorg zo hard nodig hebben, wordt hiermee weggehaald. Daarnaast dreigt sluiting van onze locatie Transferium, de enige gesloten jeugdzorginstelling in Noord-Holland. Het kost een ander van buiten de regio jaren voordat deze een hecht en goed functionerende samenwerking rond de jongeren in de gesloten jeugdzorg heeft opgebouwd. Die tijd hebben de jongeren niet. De consequenties zijn enorm en onomkeerbaar."

De achttien gemeenten zeggen de maatschappelijke onrust te betreuren en zorgen die zijn ontstaan naar aanleiding van de (voorlopige) gunning aan Horizon. De gemeenten snappen dat de uitslag van de aanbesteding een flinke klap is geweest voor Transferium/Parlan en haar omgeving. En vinden het spijtig dat de gang naar de rechter is gemaakt en hierdoor planvorming over 'hoe nu samen verder' nog niet mogelijk was.

De achttien gemeenten zeggen echter wel begrip te hebben voor de keuze van Parlan om de weg naar de rechter te bewandelen.

Wethouder John Does, woordvoerder namens de gemeenten, zegt hierover: "Het kort geding en de bewegingen van Parlan zetten de verhoudingen met de gemeenten op scherp. We hebben echter een grote gemeenschappelijke drijfveer: we willen beiden het beste voor deze groep kwetsbare jongeren. Elk kind verdient een toekomst."

OM TAFEL Gemeenten willen zo spoedig mogelijk in gesprek met Horizon en Parlan. Met als doel concrete afspraken te maken over de zorgcontinuïteit. John Does: "De onzekerheid en onrust van de jongeren, ouders, personeel en andere betrokkenen, moeten we nu zo snel mogelijk wegnemen. Beide aanbieders hebben aangegeven zich hier voor in te willen zetten. We hebben het volste vertrouwen dat we er samen uitkomen."

ONDER VUUR Aanbesteden in de zorg ligt landelijk flink onder vuur. Vanuit het Rijk worden gemeenten gevraagd om de keten van jeugdhulp te verbeteren en aan doelstellingen te voldoen zoals innovatie en toewerken naar zo min mogelijk gesloten jeugdzorg. De achttien gemeenten startten gezamenlijk een Europese aanbesteding met onderhandeling. "Parlan kon zich vinden in de gestelde voorwaarden en het vooraf gestelde tarief en schreef zich - zonder bezwaren - in voor de aanbesteding", aldus Does.

De achttien gemeenten zijn Den Helder, Texel, Schagen, Hollands Kroon, Koggenland, Opmeer, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Hoorn, Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest.