• De start van de Boskalis Beach Cleanup Tour.

    Lize Kraan

Recordaantal vrijwilligers haalt afval van de stranden

BERGEN De aftrap van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 vond plaats op woensdagochtend 1 augustus. In vijftien dagen maakt Stichting De Noordzee samen met talloze vrijwilligers de hele Noordzeekust afvalvrij. Op Schiermonnikoog barstte de schoonmaakactie vanochtend los met zeventig deelnemers, en in Cadzand stonden 41 vrijwilligers aan de start. Ruim 2.700 deelnemers hebben zich voor de actie aangemeld: een recordaantal inschrijvingen, genoeg voor een brandschoon strand. Op zaterdag 11 augustus lopen vrijwilligers van Petten naar Camperduin en op zondag 12 augustus van Egmond aan Zee naar Castricum.

Het doel van deze landelijke strandopruimactie is meerledig. Naast het schoonmaken gaat het erom bewustwording voor het afvalprobleem te creëren, de omvang van het probleem in kaart te brengen en innovatie en aanpak bij de bron te stimuleren. Dit jaar start Stichting De Noordzee samen met Plastic Fantastic een pilot om te kijken welke producten er gemaakt kunnen worden van het afval dat tijdens deze tour wordt ingezameld. Bij de kick-off op Schiermonnikoog was Plastic Fantastic dan ook aanwezig met handzame plastic-verwerkende apparaatjes die veel belangstelling trokken.

Uit veertien jaar strandmonitoring door Stichting De Noordzee blijkt dat er per 100 meter gemiddeld 370 afvalitems op het strand liggen - voornamelijk plastic. Tijdens deze zesde editie krijgen ballonnen en sierlinten speciale aandacht; deze items worden apart ingezameld en onderzocht.

Op woensdag 15 augustus vindt in Zandvoort de finale plaats.