• Duitse soldaten op het strand van Bergen aan Zee, 1941.

    Collectie Regionaal Archief Alkmaar

Regionaal Archief Alkmaar in teken van WOII

BERGEN/ALKMAAR Het Regionaal Archief in Alkmaar staat vrijdagmiddag 4 mei (15.00 tot 17.00 uur) net als de rest van Nederland in het teken van de Tweede Wereldoorlog. In de studiezaal van het Archief wordt dan extra aandacht besteed aan vragen die betrekking hebben op de oorlogsjaren. Daarnaast wordt er, in samenwerking met de Stichting Alkmaar 40-45 (het bunkermuseum), materiaal uit en over de oorlog tentoongesteld. Mensen die zelf nog foto's, films of documenten thuis hebben en dat aan het archief willen schenken of er meer over willen weten, kunnen terecht met vragen.

De studiezaal van het Regionaal Archief is altijd vier dagen per week geopend voor onderzoek en vragen, maar 4 mei van 15.00 tot 17.00 is er extra aandacht voor de oorlogsjaren. Onder andere is oud-archiefmedewerker en Tweede Wereldoorlog-expert Jan van Baar aanwezig. Mensen die meer te weten willen komen over de oorlogsjaren, bijvoorbeeld over de rol van hun (groot)ouders in die periode, worden op weg geholpen met hun vragen.

DUINSTREEK Er worden tijdens de themamiddag spullen uit de archiefdepots en van het bunkermuseum tentoongesteld. Bijvoorbeeld De Duinstreek waarin werd geproclameerd dat Nederland was bevrijd. Ook zijn er foto's van Bergen in oorlogstijd te bekijken, evenals allerlei andere archiefstukken en spullen rond de Tweede Wereldoorlog in de regio. Het Regionaal Archief heeft een uitgebreide collectie met documenten rond de Tweede Wereldoorlog, maar verwelkomt aanvullingen daarop van harte. Mensen die nog spullen hebben over bijvoorbeeld verzet, de bezetter, collaboratie, onderduiken of het lot van de joodse inwoners van de regio, en willen dat het goed wordt bewaard en beschikbaar wordt gesteld, kunnen denken aan een schenking aan het Archief.

Meer informatie via www.archiefalkmaar.nl/4mei of info@archiefalkmaar.nl. Het Regionaal Archief is gevestigd aan de Bergerweg 1.