• Voorbeeld van een mogelijke inzending. Buitencentrum Schoorlse Duinen vanaf het duin.

    Regionaal Archief Alkmaar

Regionaal Archief zoekt digitale foto's uit gemeente Bergen

BERGEN Het Regionaal Archief Alkmaar is op zoek naar foto's. In de digitale wereld worden steeds meer foto's gemaakt, maar het is de vraag hoeveel daarvan goed wordt bewaard. Het Archief vraagt inwoners van zijn werkgebied om één digitale foto uit 2017 in te sturen, om het tijdsbeeld vast te leggen in dit digitale, vluchtige tijdperk.

Inwoners uit de regio worden gevraagd om een zelfgemaakte foto in te sturen, die voor hen kenmerkend is voor 2017. Zo ontstaat er een selectie uit de miljoenen foto's die in de regio zijn gemaakt. Die selectie laat zien hoe de wereld er daar uitzag en wat men belangrijk vond. Het selecteren van fotomateriaal is cruciaal om een beter beeld van de huidige tijd te krijgen. Niet alles kan immers bewaard blijven en de bomen moeten te zien blijven door het bos. Jesse van Dijl, conservator beeldmateriaal van het Regionaal Archief, zegt het volgende over het project: ,,We willen mensen de kans geven om foto's die voor hen bijzonder zijn een plek te geven in het Archief, zodat ook toekomstige generaties een beeld kunnen krijgen van onze wereld." Elk denkbaar type foto uit het jaar 2017 wordt verwelkomd. De plaatjes moeten geschoten zijn in het werkgebied van het Archief (de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel). Inzenders worden gevraagd te vermelden waar, wanneer en waarom ze de foto hebben gemaakt. Het maakt niet uit wat er is afgebeeld.

FLICKR De afbeeldingen worden op de Flickr-pagina van het archief geplaatst. Een selectie uit de inzendingen wordt ook op de beeldbank van het Archief ondergebracht, om ze tot in de eeuwigheid te bewaren. Zowel amateurs als professionals mogen afbeeldingen inzenden, zolang ze er geen bezwaar tegen hebben dat de rechten door het Archief worden overgenomen en de afbeeldingen door iedereen kunnen worden gebruikt. Foto's kunnen worden ingestuurd via foto@archiefalkmaar.nl. Voor de voorwaarden en meer informatie kan men terecht op www.regionaalarchief.nl/foto. Er geldt een maximum van één foto per inzender. Inzenden kan tot en met 31 januari.

WEBSITE Wie graag een blik werpt op het verleden, wordt goed bediend door de vernieuwde website van het Regionaal Archief. Bijna 70.000 afbeeldingen, van technische tekeningen en kaarten tot foto's en affiches, zijn daar gratis te downloaden. Wie vragen heeft over het archief, of toch niet helemaal kan wennen aan de vernieuwde website, kan bij de medewerkers van het archief terecht via de nieuwe chatfunctie. Naast de afbeeldingen zijn veel tijdschriften en kranten vanaf de keukentafel in te zien. Zo is onlangs de Texelse Courant digitaal raadpleegbaar geworden uit de periode september 1887 tot en met 2013. Daarin is van alles terug te vinden, zoals de advertentie die de bekende onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse plaatste toen hij een kamer in Den Burg zocht, net nadat hij daar was aangenomen als 'hoofd der school' in januari 1890. De gedigitaliseerde kranten zijn een prachtige bron voor de regionale geschiedenis en genealogie.

FAMILIEONDERZOEK Ook zijn veel archiefstukken digitaal raadpleegbaar. Vooral bronnen die te maken hebben met familieonderzoek zijn vanaf de bank te bekijken, onder de knop 'personen zoeken' op de site. Wat niet gedigitaliseerd is, is in de studiezaal in te zien. Om een bezoek voor te bereiden kunnen de stukken thuis gereserveerd worden, zonder in te hoeven loggen. Archiefmedewerkers zijn gedurende openingstijden (dinsdag t/m vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur) ook via de nieuwe chatfunctie te bereiken.