• Onder toeziend ook van de brandweer en burgemeester Hafkamp werden de eerste woningen gecheckt.

    Rens Harzing Fotografie

Rode Kruis en brandweer starten reeks woningchecks in Egmond-Binnen

EGMOND-BINNEN Het Rode Kruis en de brandweer zijn op woensdag 22 mei een reeks woningchecks gestart in Egmond-Binnen, die uitgevoerd worden in samenwerking met de gemeente Bergen. De woningcheckers geven tips over het brandveiliger maken van de woning en het voorkomen van valongelukken. Voor de woningchecks is veel animo: al 65 inwoners hebben zich aangemeld.

De eerste woningcheck vond plaats bij de familie Van Schagen. De woningchecker van de brandweer bekeek samen met de familie Van Schagen de woning en gaf tips over enkele eenvoudige aanpassingen die ze zouden kunnen doen om de kans op brand of een ander ongeluk te verkleinen. Ook ontvingen de bewoners meteen een extra rookmelder en automatisch lampje. De familie Van Schagen was blij met het
advies van de woningchecker: "Je denkt natuurlijk dat je alles wel op orde hebt, maar het is toch fijn als iemand er nog naar even kijkt."

VALLEN Voor de gelegenheid kwamen ook burgemeester Hetty Hafkamp, brandweerteamcommandant Elleke van Lingen en Frank de Graef van het Rode Kruis een kijkje nemen om getuige te zijn van de eerste woningcheck. Burgemeester Hafkamp vond het goed om te zien dat bij de woningcheck ook gekeken wordt naar valveiligheid: "Brandveiligheid en valveiligheid versterken elkaar. We willen natuurlijk dat iedereen veilig en gezond kan blijven wonen in de gemeente." Van Lingen voegt toe: "Het mooie van de woningcheck is ook dat het zowel gericht is op het voorkomen van brand of een valongeluk, als op wat iemand kan doen wanneer er wel wat aan de hand is." Zo wordt bijvoorbeeld ook gekeken of de bewoners snel en makkelijk het huis kunnen verlaten als er brand uitbreekt.

Gesteund door de dorpsraad van Egmond-Binnen, bieden de gemeente Bergen, Brandweer Noord- Holland Noord en het Rode Kruis inwoners van Egmond-Binnen een woningcheck aan. De woningchecks starten in Egmond-Binnen. Daarna zal het initiatief vervolg krijgen in de andere kernen van gemeente Bergen. Bij de woningcheck adviseert een medewerker van de brandweer of het Rode Kruis hoe de bewoners de woning veiliger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige maatregelen zoals het ophangen van rookmelders, het wegwerken van kabels en het vrijhouden van de loop- en vluchtroute. 

IMPACT De woningchecks zijn bedoeld om leed en schade te voorkomen. Een brand heeft enorm veel impact op het leven van mensen, zelfs als er geen gewonden vallen. Ook een valongeluk kan ernstige gevolgen hebben. Met simpele maatregelen is veel leed te voorkomen. De woningchecks helpen de inwoners van Egmond-Binnen daarbij op weg.

Bij deze woningchecks is niet alleen aandacht voor brandveiligheid, maar ook voor valveiligheid. Vooral ouderen lopen een verhoogd risico op vallen. In de gemeente Bergen hebben 1286 ouderen letsel opgelopen na een val. Bovendien gaan brand- en valveiligheid hand in hand: een opgeruimde trap en gang verkleinen bijvoorbeeld de kans op een valpartij en zorgen er tegelijkertijd voor dat bewoners bij brand snel en veilig kunnen vluchten. Het Rode Kruis verzorgt onder de titel 'Goed Voorbereid' al langer workshops over veiligheid in huis op het gebied van vallen, brand, inbraak en de voorbereiding op extreme weersomstandigheden.

Er blijkt veel animo te zijn voor de woningchecks. Al 65 inwoners van Egmond-Binnen gaven zich op voor een woningcheck. Inwoners van Egmond-Binnen kunnen zich nog tot 31 mei aanmelden via gratiswoningcheck.nl. Inwoners van andere kernen in de gemeente Bergen worden op een ander moment in de gelegenheid gesteld hun woning veiliger te maken.