• Judith Nab ontvangt een prijs in de categorie Kunst.

    Judith Nab
  • De laatste bundel van Dichter Mustafa Stitou kwam uit in 2013.

    Tessa Posthuma De Boer

A. Roland Holstprijzen voor poëzie en kunst

BERGEN Dichter Mustafa Stitou (1974) krijgt de driejaarlijkse oeuvreprijs voor Poëzie van het Bergense A. Roland Holst Fonds.

Mustafa Stitou (1974) werd geboren in Tétouan, Marokko en groeide op in Lelystad. Hij woont en werkt in Amsterdam, waar hij zijn studie filosofie aan de Universiteit van Amsterdam cum laude voltooide. In 1994 debuteerde hij met de dichtbundel Mijn vormen. Vier jaar later verscheen Mijn gedichten. In zijn derde bundel Varkensroze ansichten (2004) probeert de dichter zijn positie te bepalen in een veranderende werkelijkheid. Hij dicht onder andere over de vernietiging van oude verbanden, god, manipulaties, alledaagse absurditeiten, het universum van een nieuwbouwwijk en de natrillingen van 11 september. Varkensroze ansichten vormt een zoektocht waarbij ironie en betrokkenheid, humor en ernst hand in hand gaan. Zijn laatste bundel Tempel kwam uit in 2013.

KUNST Tegelijkertijd is bekend dat kunstenaar en theatermaker Judith Nab de A. Roland Holstprijs voor Kunst krijgt. De wortels van Nab liggen in Castricum. Ze studeerde bij mimespeler Marcel Marceau aan de École Internationale de Mimodrame de Paris. Vanaf het begin van haar carrière werkt zij regelmatig samen met haar vader, de schilder en tekenaar Dirck Nab en met componist Jacob ter Veldhuis. Ze bouwde aan een oeuvre waarbij zij haar beeldend kunstenaarschap en theatrale talenten combineert. Haar laatste grote project 'Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten' begon in 2011 en toert nog steeds door Europa. Nab verzamelde in Leiden, Zürich, Almere en Frankfurt ideeën van kinderen en wetenschappers. Ze vroeg kinderen te reflecteren op vraagstukken waar wetenschappers onderzoek naar doen. Vragen over de onbekende werelden van de diepzee, het heelal en de binnenkant van onze aarde. Dit leverde originele oplossingen op en mondde uit in een multimediale installatie voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

UITREIKING De A. Roland Holstprijzen bestaan uit een stipendium van elk 5.000 euro en een penning van kunstenaar Geer Roobeek. De prijsuitreiking is op 26 mei in de Ruïnekerk. Dichter K. Michel houdt die middag de A. Roland Holstlezing.