• Muziektheatergezelschap Samba Salad bestaat veertig jaar.

    Jan Willem Groen

Samba Salad geeft pretconcerten voor Bergense schoolkinderen

BERGEN/ALKMAAR Podium Victorie zet haar deuren voor het eerste openen voor een voor hen zeer onalledaagse doelgroep. Ruim vierduizend kinderen komen genieten van een serie muzikale pretconcerten van muziektheatergezelschap Samba Salad ter ere van hun veertigjarig bestaan. Bijna dertig scholen uit Bergen en Alkmaar stappen op de fiets om een uurtje 'uit hun dak' te gaan met in de grote zaal concerten voor de bovenbouw en voor de onderbouw in de kleine zaal. Nooit eerder betraden er zoveel kinderen het nieuwe poppodium aan de Pettemerstraat.

Samba Salad vierde eerder dit jaar haar jubileum in Amsterdamse poptempel Paradiso, podium Victorie en poppodium de Duycker met publieke concerten. Omdat een jubileum van veertig jaar het hele jaar gevierd zal worden en iedereen daarvan mag meegenieten, zijn alle scholen in de omgeving van Bergen en Alkmaar uitgenodigd dit feest uitbundig te vieren.

'MOOISTE POPPODIUM' De muzikale familie en grondleggers van het gezelschap Herman, Rita en Maya vonden het hoog tijd voor dat kinderen het poppodium ontdekken. "Het is voor veel scholen veel voorkomend dat ze met de klassen naar theatervoorstellingen gaan in het theater. Maar waarom eigenlijk niet naar een popzaal? We hebben één van de mooiste podia van ons land in Alkmaar. Het is van zulke hoge kwaliteit en bedoeld voor iedereen", aldus Herman Link.

"De kinderen van nu groeien op met een festivalcultuur, inmiddels zijn er steeds meer familie vriendelijke festivals", vertelt Maya. "Een artiest zien schitteren op een echt podium met professioneel licht en geluid, dat vergeet je nooit meer."

Samba Salad schotelt 'onalledaagse muziek' voor als samba, salsa, calypso, jazz, flamenco en afrobeat met daarop Nederlandse teksten over herkenbare thema's voor kinderen. Rita: "Onze missie is altijd geweest om de muzikale horizon te verbreden van kinderen. Dat doen we met onze muziek waar inmiddels meerdere generaties kinderen van hebben mogen genieten. Daarnaast organiseren we sinds drie jaar ook het KinderMuziekFestival, daarmee bereiken we nog meer mensen met kinderen en daarmee introduceren we veel meer dan de mainstream radio en televisie hen reikt. We zijn niet de enige die zich met zoveel liefde inzetten voor dit doel, er zijn gelukkig steeds meer muzikanten die goede muziek maken voor kinderen. Muziek voor kinderen hoeft beslist niet kinderachtig te zijn.'

De concerten van Samba Salad in Victorie zijn besloten. Alle scholen hebben zich in grote getale ingeschreven. Herman: "Dat waren er meer dan we hadden verwacht. We kijken ernaar uit alle kinderen en begeleiders een mooie nieuwe ervaring rijker te maken."