• Jaap Sax ?Alkmaardermeer?, olieverfschilderij; Galerie Breelaan 28.

    Aangeleverd

Sax, meester van het landschap

BERGEN Na de drukte van de Kunst10daagse opent Jan Louter van Galerie Breelaan 28 op zondag 5 november weer de deuren. Zoals gebruikelijk kan men er genieten van schilderijen van bekende kunstenaars uit Bergen, Schoorl en omgeving. Goed om te weten, dat de galerie deze maand alleen komende zondagmiddag is geopend. Men kan er nu kennismaken met onder andere een mooi schilderij van de Bergense kunstenaar Jaap Sax.

Henk Jellema

Met dit 'Alkmaardermeer' geeft de schilder een meesterlijk staaltje van zijn kunnen. Het onderwerp, maar ook de grijs-groene kleurstelling, zijn zo Hollands als het maar kan. Door de lage plaatsing van de nauwelijks doorbroken horizon schept hij boven het meer een enorme ruimte. Hierin laat de laaghangende bewolking een vaag zonnetje doorbreken. Jaap Sax is in dit schilderij op zijn best. Ook in zijn andere werk roept hij beelden op uit een schijnbaar voorbije tijd. Hij heeft zowel in zijn Gooise als zijn Bergense tijd in deze, enigszins romantische stijl gewerkt; qua periode behoorde hij tot de Bergense School.

In 1936 vanuit Blaricum hier neergestreken, heeft Jaap Sax (Amsterdan, 1899), met een gedwongen evacuatie tijdens de oorlog, tot zijn overlijden in 1977 aan de Buerweg gewoond. Hij had daar zijn woning met atelier naast De Vlerken van Charley Toorop. Dit deel van de wijk Westdorp met zijn lanen, wegen en dijkjes vormde een soort 'schilderskolonie'. Naast Toorop en Sax hebben daar gewerkt: Leo Gestel, Jaap Min, Gerrit van Blaaderen, Jac. Koeman, Jan Ponstijn en later ook Kees den Tex. Galerie Breelaan 28, hoek Russenweg, geopend 13.00-17.00 uur; info 06-29303132 en louter@quicknet.nl.