• Britt en Tessa van basisschool Teun de Jager voor de Mondriaans die groep 6 maakte in het kader van de Schik-kunstroute.

    Gerard Smit

Schik-kunstroute verbindt generaties

SCHOORL Vroeger kon je er je barrekening betalen met een schilderij. Die tijd is voorbij. Maar je kunt in het Groeter café Mereboer nog prima terecht om je te laven aan kunst. Op zondag 10 juni bijvoorbeeld als Jan Kaptein vertelt over de Schoorlse schilders Jan van Scorel (15.00 uur) en Harry Kuijten (14.00 uur). Dit gebeurt in het weekend van de SCHIK-kunstroute, die dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt. Beeldend kunstenaars van Schoorl tot Camperduin tonen 9 en 10 juni van elf tot vijf hun werk in woning, atelier, kerk, school of buurthuis.

Door Gerard Smit

JAN VAN SCOREL Jan van Scorel (1495 - 1562) past goed bij het concept van SCHIK (Schoorlse Inspirerende Kunsten). Voor deze onwettige zoon van een Schoorlse dominee en zijn werkster was kunst geen geïsoleerde bezigheid. Hij schilderde voor paus Adrianus VI en keizer Karel V, maar was ook geestelijke, uitvinder van de baggermolen en het brein achter de huidige bedijking van de Noord-Hollandse kust. Kunst was voor hem geen ambacht, maar een mentaliteit.

Dat is ook het idee achter SCHIK: kunst zien in haar omgeving. Op de website schikinkunst.nl staat informatie over de kunstroute en de deelnemers, Ook worden dorp, kunstenaars en architectuur beschreven. In De Blinkerd is een overzichtstentoonstelling van alle deelnemers en een expositie met werk van een eerdere generatie. Het gaat dan om de Schoorlse leden van de Bergense School zoals Else Berg, Miep Dehé-Stijger, Harrie Kuijten, Mattheus Lau, Herman Lugt, Kasper Niehaus, Dirk Trap, John Rädecker en Piet Wiegman.

SCHOOLPROJECTEN SCHIK werkt ook aan de toekomst door projecten te organiseren voor scholen. Sarah en Julia van groep 5 van basisschool Teun de Jager vertellen over de inspiratietocht door de duinen die ze in het kader van SCHIK maakten met cultuurcoach Tara Thele. Ze leerden al hun zintuigen te gebruiken. Met een spiegeltje naar de kruin van een boom kijken, ruiken in een pot met bladeren, en aangeven hoe het voelt om met je schoenen in een sloot te staan. Ze hebben een gezamenlijk kunstwerk gemaakt door beeldend op elkaars tekening te reageren en hun afzonderlijke werk aan elkaar te plakken. Het is straks te zien in de school - een van de meer dan 50 locaties van de kunstroute.

Groep 6 heeft geschilderd in de stijl van Mondriaan, vertellen Britt en Tessa. Ze tekenden een paard door alleen de belangrijkste lijnen op papier te zetten en het daarna in te kleuren. "Je ziet dan niet dat het een paard is", zegt Tessa. "Maar toch is het er een. En dat is leuk." Ook moesten ze hun emoties op z'n Mondriaans weergeven, waarna ze van elkaar probeerden te raden wat ze hadden willen uitdrukken. Bijna iedereen koos geel voor blij. Maar blauw betekent voor de een vrolijkheid, voor de ander verdriet. De een kiest rood om vrolijkheid uit te drukken, een ander gebruikt het voor boosheid. Ook allemaal te zien op de school.

OP EN AF De leerlingen sloegen ook aan het dichten in de duinen. Zo schreef Indy: Heuveltje op heuveltje af klim/ in een boom en daal af laat/ alles naar je tenen zakken en/ weer naar je hoofd op en af…