• Ook Boswaid-leerlingen zochten naar zwerfafval.

    Jenneke van Langeveld

Schoolkinderen maken Zeepanorama van plastic soep in Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE Egmond aan Zee krijgt er tijdelijk een uniek 'ku(n)stwerk' bij. Vrijdagmiddag 2 november wordt een veertien meter lang Zeepanorama onthuld. Dat is het sluitstuk van een project waar twaalf basisscholen aan meedoen en tegelijk ook de aftrap van een nieuw educatief/creatief centrum in de badplaats: 'Terug naar de Kust' (www.ikwilterugnaardekust.nl).

De basisschoolkinderen hebben al een bezoek gebracht aan het centrum dat zich richt op bewustwording van het milieu maar vooral op creativiteit. Zaterdag 3 november gaan de deuren open voor publiek.

Waarom is het zo belangrijk om de zee en de stranden schoon te houden? Maar ook: hoe leuk het is om afval te jutten en van die 'schatten' iets moois te maken? De leerlingen van groep 6 konden dit zelf ervaren bij 'Terug naar de Kust' en bouwden naast een eigen werkstuk mee aan het Zeepanorama van liefst veertien meter.

SLIPPERS EN PETFLESSEN Het 'Ku(n)stwerk' dat volledig is opgebouwd uit plastic zwerfafval toont een enorme bultrug, die omgeven is door haaien uit slippers, roggen van doppen, tonijnen uit petflessen en zeeanemonen uit netten. Het kunstwerk is drie weken te zien. Tijdens de Fjoertoer Egmond wordt het werk uitgelicht.

FLASHMOB Ruim honderdvijftig schoolkinderen zullen tijdens de opening het lied 'Terug naar de kust' zingen. Dat is ook het startschot voor een expositie binnen het nieuwe centrum Terug naar de Kust. Bezoekers kunnen de kunstwerken bewonderen die de afgelopen twee maanden zijn gemaakt door de jonge schooljutters uit de gemeente Bergen. Grote lijstwerken, vogels, vissen uit zwerfafval maken de plastic soep zichtbaar, voelbaar en zelfs ruikbaar. Kinderen vertellen daarmee een boodschap; 'verlos de zee en stranden van al haar plastic' en vooral: 'Ruim je rommel op!'

GOUDEN KAAK Alle werken van de leerlingen dingen mee naar de hoofdprijs: de Gouden Kaak die 2 november aan de winnende school wordt uitgereikt. Het hele project is een samenwerking van atelier 'Gejut' en de gemeente Bergen. Komende jaren breidt het centrum Terug naar de Kust haar activiteiten uit; scholen en andere geïnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden.

Het programma op 2 november begint om 13.30 uur met ontvangst op de Werf (hoofdstrandopgang). De opening wordt verzorgd door Bert Walthaus, (acteur – Man Bijt Hond) en uitreiking van de 'Gouden kaak'. De officiële openingshandeling van de Zeepanorama wordt verricht door wethouders Jan Houtenbos en Michiel van den Busken. Een optreden wordt verzorgd door zangeres Evelyn Kallansee met Bergense Jutters.