• Kinderen van de Dippakunda Haste Nursery school met T-shirts van Schoorlse basisschool De Oosterkim

    Gerard Smit

Schoorl helpt Gambia

SCHOORL "Waarom moeten we altijd bij een boom afspreken?" vraagt Rien van Regteren aan de moeder van twee kinderen voor wie de Stichting Gambia School Children het schoolgeld betaalt. "Ik wil graag zien waar jullie wonen." De moeder heeft dat liever niet. Maar Rien houdt vol. Na haar jaren bij dezelfde boom te hebben ontmoet om over de vorderingen van haar kinderen te spreken, wil hij wel eens zien hoe ze leven. Misschien zijn ze helemaal niet arm. Er wonen aan de westkust van Gambia wel meer mensen met geld. Zeker sinds de voormalige projectontwikkelaar Adama Barrow hier president werd en beloofde om voor meer vrijheid, veiligheid en welvaart te zorgen, waardoor veel Gambianen met geld terugkeerden naar hun land.

Door Gerard Smit

Omdat Rien blijft aandringen, stemt de moeder in en lopen ze naar haar huis. Het is een schamel schuurtje van drie bij vier meter. Voor de ingang hangt een doek. Binnen is het donker. Er staan een paar oude stoelen. In een hoek staat een kapotte tv, op de vloer ligt een kleedje vol gaten. Achter het gordijn aan de zijkant is een ruimte met oude matrassen op de grond. Het was vooral uit schaamte dat de moeder het huis niet wilde laten zien, begrijpt Rien nu.

BLIJ De moeder is blij dat haar kinderen de kans krijgen een opleiding te volgen. Dat is niet alleen prettig voor henzelf, maar voor het hele gezin. Haar dochter Angela doet het goed op school. Iedere jaar als ze Rien en zijn vrouw Jos bij de school ziet verschijnen, rent ze naar buiten om hen te omhelzen en ze dan niet meer los te laten tot ze weer naar de volgende school gaan.

Het schoolgeld voor Angela wordt betaald door een iemand uit Schoorl die daarvoor ieder jaar een bedrag overmaakt aan de stichting. Deze sponsormoeder vertrouwde Rien ooit toe waar ze het geld voor Angela bewaart. "Mocht ik komen te overlijden, dan weet je waar het ligt", zei ze. Ze wil Angela graag helpen om ook na haar schooltijd nog een opleiding te kunnen volgen.

Rien en Jos hebben de stichting in 2011 opgezet. Sinds die tijd gaan ze ieder jaar in januari naar Gambia om te kijken hoe het gaat met de leerlingen die ze met hun stichting ondersteunen. Ook zorgen ze er dan voor dat de spullen die in de loop van het jaar bijeen zijn gebracht in Gambia op hun plek komen. Zoals de medische apparatuur die ze van het universitair ziekenhuis in Leiden krijgen.

BULLDOZER De afgelopen jaren hebben ze ook schoollokalen laten bouwen. In 2016 heeft een bulldozer vier van die lokalen met de grond gelijk gemaakt omdat er ooit een weg was gepland, die moest er nu opeens komen. Inmiddels zijn op een andere locatie drie nieuwe lokalen gebouwd waar de leerlingen in september zijn begonnen. Er zijn nu nog drie lokalen nodig, wat €15.000 gaat kosten. De Lionsclub Bergen-Egmond-Schoorl heeft toegezegd bij te dragen aan het meubilair van de school. U kunt ook bijdragen door een bedrag over te maken op rekeningnr. NLRABO 0163671761, onder vermelding: project Conthee School. Wie een kind wil sponsoren kan dat doen door individueel of samen met anderen jaarlijks een bedrag tussen de 85 en 200 euro over te maken, afhankelijk van het schooltype. Meer informatie op: https://gambiaschoolchildren.nl