• Voorzitter Ela Hulshoff krijgt de sleutel van het raadhuisje.

    Gerard Smit

Scoronlo in Groeter raadhuis

GROET "Wat een historisch moment is dit", zegt Ela Hulshoff. Op 30 november opent de voorzitter van de cultuur-historische vereniging Scoronlo de deur van het kleinste raadhuis van Nederland. Even tevoren heeft Bert Huibers van het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Schoorl-Groet-Camp haar de sleutel overhandigd.

Gerard Smit

Arian de Rijk, die twee jaar geleden begon als secretaris, stelde zich ten doel dat de vereniging een eigen onderkomen zou krijgen. In De Blinkerd was geen plaats, huren bij De Sanderij te duur, maar het raadhuisje van Groet, dat leek hem wel wat. De eigenaar van dit rijksmonument, gemeente Bergen, achtte de ruimte echter niet geschikt voor Scoronlo. Het klimaat zou niet goed zijn voor het opslaan van boeken en documenten. De vereniging tekende met succes bezwaar aan tegen deze afwijzing en mocht na overeenstemming over het gebruik van de ruimte met de Protestantse Gemeente, deze onderkelderde kamer met zolder en cachot inrichten voor haar activiteiten.

JAARTALANKERS Het raadhuis stamt uit de tijd dat Groet een onafhankelijke gemeente was. Op de gevel prijkt het jaartal 1639. Sommigen denken dat het raadhuis eerder is gebouwd. Dat zou blijken uit ijzeren sierankers die tezamen het jaartal 1622 vormen. Maar die jaartalankers zijn er niet meer.

Tot 1834 zetelde hier de burgemeester. Er werd ook recht gesproken. Veroordeelden konden meteen naar de boevencel naast de kamer. Groot genoeg om in te staan, maar te klein om te gaan liggen.

PASTORIE Nadat Groet in 1834 bij Schoorl was getrokken verloor het raadhuis haar functie. De kerk gebruikte het als pastorie. De dominee kon zich er verkleden, het collectegeld werd er geteld en bruidsparen konden zich er even terugtrekken voor de plechtigheid in de kerk.

In 1873 bepaalde de Schoorlse gemeeteraad dat het gebouw moest dienen om mensen op te baren die waren overleden aan een besmettelijke ziekte.

Voor de deur van het raadhuis werden tot in de vorige eeuw trekhonden gekeurd. De hond moest minimaal één jaar oud zijn en een minimale schofthoogte hebben van 60 cm. De kar die hij trok moest voorzien zijn van een drinkbak en een ligplank.

In de kamer met roodgeschilderd balkenplafond staat een fraaie houten tafel. Daarachter een schouw met tegels waarop een vaas met bloemen is afgebeeld. Daar is nu een asbest plaatje verwijderd waardoor een aluminium schoorsteenpijp naar beneden is gezakt. Om de kamer in oude luister bij te zetten en van moderne gemakken te voorzien moet de kachelpijp worden weggewerkt en nieuwe randgeaarde stopcontacten worden geplaatst.

Vanuit het schuifraam dat uitkijkt op de kerk kun je nog net het zogenoemde burenbleekveld zien. Daar lag een kuil met duinwater waarin vrouwen de was spoelden en te bleek legden. Het beeld van de wasvrouwen herinnert daar nog aan.

KLEDINGREKKEN Als de kamer is aangepast en de stukken zijn overgebracht, zal de ruimte een aantal middagen per maand open zijn voor publiek. Alleen niet in juli en augustus. Dan staan er de potten, pannen en kledingrekken van standhouders van de braderie. Voor de rest van het jaar heeft Groet vanaf nu een historische bestemming voor een unieke historische plek.