• Vooral doppen, snoep- en snackverpakkingen, ballonnen en linten worden opgepikt.

    Stichting De Noordzee

Strandschoonmakers gezocht voor Beach Cleanup

BERGEN Stichting De Noordzee ruimt begin augustus, samen met zoveel mogelijk vrijwilligers, afval op van de Nederlandse stranden. Voor het zesde jaar op rij. Deze landelijke schoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, gaat van start op woensdag 1 augustus op de stranden van Cadzand en Schiermonnikoog. De tour eindigt op woensdag 15 augustus met een presentatie van de resultaten op het strand van Zandvoort.

In de afgelopen vijf jaar heeft de Tour met behulp van bijna 10.000 vrijwilligers 72.355 kg afval opgeruimd. Meer dan 10.000 volle vuilniszakken. Als je die allemaal op elkaar zou stapelen bereik je gemakkelijk een hoogte van 8000 meter, ruim veertig keer zo hoog als de Euromast. De inhoud bestaat voor 93 procent uit plastic in de vorm van willekeurige restjes, doppen, snoep- chips- en snackverpakkingen, ballonnen en sierlinten. Daarnaast zijn het vooral netten, touwen en vispluis. Per honderd meter liggen er gemiddeld zo'n 370 vervuilende afval items op het strand, een volle vuilniszak met een gewicht van gemiddeld 6,9 kilo.

Voor de duur van de tour is de Noordzeekust in dertig etappes opgedeeld. Per dag worden er tegelijkertijd twee etappes gelopen: één etappe in het noorden en één etappe in het zuiden van het land. Wie van de Nederlandse stranden houdt, zich zorgen maakt over de vervuiling en graag wil helpen schoonmaken, kan zich aanmelden via Beachcleanuptour.nl. Daar staan alle etappes en bijbehorende informatie zoals de datum, de start- en finishlocatie, de af te leggen afstand en de verzameltijd. Ook krijgen vrijwilligers informatie over bijzondere activiteiten zoals de hondenetappe, speciale fitnessetappe en het eindfeest. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort.