• Thomas Lotstra van De Jongens Uit Schoorl helpt een van de deelnemers van het Surf Project afgelopen september in Camperduin.

    Niels Schenk

Surf Project Camperduin genomineerd voor Loterijprijs

CAMPERDUIN Op zoek naar een wc kwam Jantien in het voormalig surfclubhuis bij de lagune in Camperduin. Als ze weer naar buiten loopt, vraagt ze aan een van de instructeurs of zij niet een sport weet voor haar achtjarige zoon Quinten. Quinten lijdt aan autisme en Gilles de la Tourette. Jantien heeft allerlei sporten met hem geprobeerd, maar niks lukte. "Laat hem aan het Surf Project meedoen", stelt instructeur Merel dan voor. Dat is een project voor kinderen met Down, autisme en/of ADHD.

Door Gerard Smit

"Ik weet niet wat de uitwerking van zand, zee en golven is", zegt Jantien nu, "maar Quinten is nog nooit zo gelukkig geweest. Vol trots heeft hij op school de foto's en medaille laten zien. Het was heel goed voor zijn zelfvertrouwen. Het voelde ook heel veilig voor hem met een eigen begeleider in het water. Ook van het groepsgebeuren heeft hij veel meegekregen. Echt heel bijzonder."

TROTS Oprichter van het project, Suzanne van den Broek, had in 2017 Nederlands surfkampioen Nienke Duinmeijer gevraagd of ze ambassadeur van het project wilde te worden. Nienke aarzelde geen moment en stelde voor om de training voor deze kinderen ook in Camperduin te geven.

"Ik voelde trots toen ik voor het eerst iedereen hiermee bezig zag", zegt Nienke. "De blijheid van de kinderen, al die vrijwilligers die vol overgave aan het werk zijn, het enthousiasme van ouders, opa's en oma's - echt fijn dat we zoiets op ons eigen strand hebben kunnen organiseren." Ook Suzanne was blij met deze onverwachte plek voor het Surf Project. "Naast Zandvoort, Ouddorp en Ter Heijde is Camperduin echt een toevoeging. Het is er rustig, het strand is breed, en er staat een prachtig clubhuis. Ideaal voor deze kinderen."

ZELFVERTROUWEN "Kun je het ons ook leren?", vroeg een jongen met Down in 2014 toen ontwikkelingspsycholoog Suzanne vertelde over haar surfvakantie. Die vraag veranderde haar leven. Ze richtte het Surf Project op en is daar sindsdien, naast de zorg voor haar gezin met twee jonge kinderen, fulltime mee bezig. Nu dingt het project mee voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs van €50.000,- Een prijs voor wie Nederlanders het best in beweging brengt. "Die nominatie is een erkenning voor wat al die vrijwilligers doen", zegt Suzanne. "Het is ook leuk om te zien. Zodra de kinderen in de golven zijn, bloeien ze op. Het surfen geeft ze zoveel zelfvertrouwen." Dat is ook Nienkes ervaring. "Die golven dat is pure energie en daar leer je dan gebruik van maken."

ONDERZOEK Niet voor niets dat surftherapie wereldwijd aanslaat. Er komt ook steeds meer onderzoek naar de helende kracht ervan. Het begint al met het zoute water dat via negatieve ionen in de bronchiën zorgt voor extra productie van het gelukshormoon serotonine. Voeg daarbij de combinatie van spel en behendigheid, de vrijheid, het gevoel dat je beperkingen wegvallen, de blik op de horizon, het ruisen van de golven, het zand onder je voeten en de gezamenlijke activiteit, en je begrijpt waarom golfsurfen voor iedereen zo'n heilzame ervaring is. Het Surf Project in Camperduin zoekt nog vrijwilligers. Kijk op www.surfproject.nl