• Gerard Timmers: 'De promotie was een teamprestatie.'

    Ed Bausch

Trainer Gerard Timmers: 'Promotie is het resultaat van gedragsverandering'

BERGEN Op het hoogtepunt vertrekken als trainer. Zo lijkt het op het oog te zijn nu Gerard Timmers na twee jaar opstapt als trainer van het eerste elftal bij de heren van VV Bergen. Maar dat zit anders: "Ik had gewoon teveel werk, was bijna niet thuis, in Beverwijk. Het eerste elftal voetbalt op zondag en nu had ik de hele week alleen nog maar maandagavond vrij."

Door Ed Bausch

In het dagelijks leven is Timmers trainer en manager van verschillende vrouwenvoetbalteams, maar vooral topsporttalentcoördinator bij de openbare scholengemeenschap Willem Blaeu in Alkmaar. Je zou kunnen zeggen dat het werk met de ambitieuze leerlingen daar veel overeenkomsten vertoont met het smeden van een elftal. "Ook in het eerste elftal waren eerst nog de geluiden en kleuren van de fusieclubs Berdos (groen) en BSV (blauw) op de voorgrond. Maar nu is het toch echt rood geworden, de kleur van VV Bergen. En ik heb veel gedaan aan wat ik 'doorselecteren' noem, hele jonge voetballers kansen geven." En die kansen hebben ze gegrepen, want het eerste herenteam is gepromoveerd naar de derde klasse zondagamateurs.

'GOED GENOEG IS OUD GENOEG' Timmers trainde het team onder zijn motto 'goed genoeg is oud genoeg'. "Je kan maar het beste zoveel en zo vroeg mogelijk op hoog niveau meespelen. Van verliezen of gelijkspelen leer je wel om te winnen." Misschien heeft hij deze visie op verliezen en winnen overgehouden van zijn werk als valutamakelaar op de beurs in Amsterdam. Zo begon hij na de havo zijn carrière.
"Al meteen in mijn eerste jaar bij Bergen ben ik begonnen om te werken aan gedragsverandering. Want dat is een eis als je ambitie hebt. Dan moet je prioriteiten stellen en kun je niet de avond tevoren de kroeg in. Althans zo is dat voor de meeste sporters."
Zo werd het spel in het net afgesloten seizoen geleidelijk veel beter. "Het team had wel veel kansen nodig om te scoren. Maar uiteindelijk viel alles samen, weinig blessures, conditioneel kwamen de jongen op orde en tsja, dan heb je op het eind van een wedstrijd of competitie precies de rek die je nodig hebt."

'NIET ONAARDIG SPEL VOOR EN SKICLUB' Vanuit het bestuur kreeg Timmers alle support voor de cultuuromslag en om jongens uit de A-
elftallen en zelfs B-elftallen naar voren te halen. "Met voetballers uit eigen kweek maak je een hele club veel sterker. Soms was er natuurlijk wel discussie of verbazing over wie hij in het veld bracht. Maar de trainer beslist. Dat is voor mij heel belangrijk en het bestuur gaf mij die ruimte ook. Het nieuwe bestuur heeft de jeugdopleiding immers heel hoog in het vaandel geplaatst. En je ziet nu een hele frisse selectie voor het eerste elftal. Die kunnen best kans maken in de competitie in de derde klasse, waar over de hele breedte alle teams natuurlijk op een hoger niveau spelen."

ALS EEN FINALE Voor de promotie was een goed presteren in de nacompetite van belang. "Dan moet je soms spelen alsof het een finale betreft. Nou, de eerste verlies je dan misschien, maar juist daardoor win je de tweede. Dan ben je net niet kampioen, maar je promoveert wel."
Toen Timmers aantrad zei hij wel eens: 'voor een skiclub kunnen jullie aardig voetballen'. Hij doelde op de leegloop van zijn elftal in vakanties midden in het seizoen. "Iedereen heeft nu wel door dat je dan niet verder komt met voetballen."
Ajax-veteraan Gerard Timmers mag dan wel het trainerschap van Bergen 1 hebben overgedragen, volop actief blijft hij wel. Hij is manager van VV Alkmaar, met name ook van de enige Noord-Hollandse voetbalacademie voor meisjes. Die is voor de KNVB het voorbeeld voor alle eredivisie dameselftallen.

HET BESTE Timmers speelt met de dames van Team Alkmaar/Sportstars in de zaalvoetbalcompetitie eredivisie. Natuurlijk wil hij met hen ook een keer kampioen worden. "Wat ik heel leuk vind aan het trainen van meisjes- en damesteams is dat ze hun afspraken goed nakomen en dat ze er veel voor willen doen om het beste uit zichzelf te halen."
Opgegroeid in Amsterdam voetbalde Timmers zelf bij Argonaut Zwarte Schapen, nu Almere City. Later bij ZFC in de Zaanstreek en bij Zeeburgia en nu soms bij de Ajax-veteranen. Gerard van der Lem was een trainer van wie hij veel heeft geleerd dat hem van past komt nu hij zelf aan het roer staat.
Hij heeft een HBO-opleiding sportmanagement afgesloten, zijn trainersdiploma's haalde hij bij de KNVB en aan de Johan Cruyff Academie studeerde hij marketing. Kortom een trainer met een brede kennis en ervaring die op het juiste moment voor VV Bergen van waarde was.

TEAMPRESTATIE Timmers benadrukt dat de promotie een teamprestatie was van de gehele begeleidingsgroep, het bestuur, de spelersgroep en de fantastische supporters. Over zijn tijd bij VV Bergen is Gerard Timmers ronduit positief. "Ik ben fan geworden. De club staat goed op poten, er zit veel potentie in, de accommodatie is prima en de sfeer is goed." Het klinkt zomaar alsof hij nog wel eens zal terugkeren.