• Bezoekers krijgen uitleg over de werking van de zuivering.

    Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Van poep en plas naar schoon water en biogas tijdens open dag zuivering in Warmenhuizen

WARMENHUIZEN Noord-Hollanders, van het Noordzeekanaal tot en met Texel, produceren samen ongeveer 100.000.000 kubieke meter afvalwater per jaar. Dat is ruim 464 keer het AFAS-stadion vol met water. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zorgt ervoor dat dit water allemaal gezuiverd wordt. Bovendien winnen we er grondstoffen uit.

Zaterdag 22 juni tussen 10.00 en 16.00 uur is de rioolwaterzuivering aan de Huiskebuurtweg 9 in Warmenhuizen geopend voor publiek.

Bij de rioolwaterzuivering Geestmerambacht is voor jong en oud van alles te zien en te doen. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag de medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? Ook benieuwd naar het leven in de sloot? Er is een aquarium met vissen uit de omgeving en gemeente Heerhugowaard is deze dag aanwezig.

BIODIVERSITEIT Wat heeft een zuivering met biodiversiteit te maken? Bij het hoogheemraadschap alles. Grote biodiversiteit is essentieel voor het welzijn van mensen. "Omdat de biodiversiteit onder druk staat experimenteren wij op het rwzi-terrein Geestmerambacht met een natuurvriendelijk ingerichte oeverhoek. Onze grasvelden zijn ingezaaid met bloemrijke zaadmengsels, we hebben bijenkasten geplaatst en er is een paddenpoel."

KLIMAATNEUTRAAL In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat het hoogheemraadschap de groene energie volledig zelf opwekt en geen CO2-uitstoot heeft. "Daarvoor leggen we zonneweides aan en winnen we restwarmte terug in het zuiveringsproces. Bij zuivering Geestmerambacht zijn er 2000 zonnepanelen geplaatst."

"Het afvalwater zien we tegenwoordig ook als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Zo wint HHNK fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas."