• Wesley: 'Zonder de Noorderhoeve had ik nog thuis gezeten.'

    Annelijn Steenbruggen

Van werken en leren naar participeren op zorgboerderij Noorderhoeve

SCHOORL Op agrarisch zorgbedrijf de Noorderhoeve gebeurt er iets bijzonders. Jongvolwassenen, met afstand tot school of arbeidsmarkt, herontdekken in het meewerken op de boerderij hun talent. Daarnaast krijgen ze scholing in agrarische vakkennis. De eerste jongens zijn recent doorgestroomd naar een baan in de groensector. Wesley is één van hen en werkt bij StadswerkSW.

Door Annelijn Steenbruggen


Mede dankzij Wesley zien de Alkmaarse bermen en parken er keurig uit. Met een bosmaaier trekt hij vier dagen per week door alle wijken om het gras en onkruid langs hekken, palen en muren te fatsoeneren. Op zijn vijfde werkdag maait hij de sportvelden in Heiloo.

Niet alleen Wesley, ook zijn moeder is blij dat hij een baan heeft. "Ze had nooit verwacht dat ik überhaupt ergens terecht zou komen. Ikzelf ook niet. Na de praktijkschool heb ik op allerlei baantjes gesolliciteerd. Zelfs als vakkenvuller werd ik niet aangenomen, terwijl er met mijn handen niks mis is. Ik werd afgewezen op mijn IQ. Als mensen telkens tegen je zeggen dat je niks kunt, ga je het op een gegeven moment zelf geloven."

BAANBEMIDDELING Voor jongeren zoals Wesley – met slimme handen maar voor wie het leren op school minder makkelijk gaat – heeft de Noorderhoeve effectieve leer-werktrajecten ontwikkeld: GroenWerkt en GroenStart. In een rustige omgeving en in hun eigen tempo kunnen deze jongeren hun talenten ontwikkelen en leerfit en/of arbeidsfit worden.

GroenWerkt bestaat uit werkervaring opdoen op de boerderij en lessen volgen op de Noorderhoeve School. GroenStart is een mbo entreeopleiding van het Clusius College op de Noorderhoeve met baanbemiddeling. Het doel van de leer-werktrajecten is dat jongvolwassen succesvol kunnen gaan participeren in de samenleving.

DIPLOMA Het voorbeeld van Wesley is representatief voor deze nieuwe aanpak. Wesley werd via zijn docent van de praktijkschool doorverwezen naar de Noorderhoeve. Hoewel Wesley op dat moment de moed in de schoenen had zitten, kwam hij toch tot rust. Door positieve werkervaringen op de boerderij begon zijn zelfvertrouwen en motivatie weer te groeien.

Hij werd leerfit bevonden en stroomde door naar de entreeopleiding van GroenStart. "Dat was hard werken", blikt Wesley terug. "Rekenen, taal, theorie: dat vind ik mijn hele leven al moeilijk. Tegen mijn eigen verwachting in heb ik mijn diploma gewoon gehaald. Zonder de Noorderhoeve had ik nog thuis gezeten. Nu werk ik aan mijn toekomst."

Meer informatie over GroenWerkt en GroenStart? Vraag de folder aan via secretariaat@noorderhoeve.nl of kijk op www.noorderhoeve.nl.