• Sophie Hilbrand krijgt een rondleiding door Bergen.

    BNNVARA
  • Sophie Hilbrand komt oorspronkelijk uit Bergen en keert er terug met haar programma.

    ANP Foto

Vanavond op NPO2: Sophie Hilbrand in Bergen in eerste aflevering Opstandelingen

BERGEN In het nieuwe programma Opstandelingen bezoekt Sophie Hilbrand buurten en dorpen waar bewoners zich het slachtoffer voelen van voortdurend bestuurlijk onrecht en in conflict zijn met het lokale bestuur of met elkaar. Iedere aflevering draait om een lokaal conflict. Sophie probeert samen met de opstandelingen en bestuurders de kern van het probleem te ontrafelen. Waar is het mis gegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? In de eerste aflevering, te zien op woensdag 19 juni om 20.30 uur op NPO 2, keert Sophie terug naar haar eigen geboorteplaats, Bergen.

Daar spreekt zij met Fred Vos die met zijn gezin uit zijn huis werd gezet. Vos woonde, net als zijn vader, in een verbouwde kippenschuur. Hij richtte de Facebookgroep 'Samen Bergen Verzetten' op. De harde persoonlijke aanpak wordt niet geschuwd. Vooral niet tegen burgemeester Hetty Hafkamp.

Zij laat in een gesprek met Sophie duidelijk blijken, niet te spreken te zijn over de werkwijze van de groep: "Wat ik er erg aan vind, is dat deze mensen er ook prat op gaan dat zij zich tot doel hebben gesteld om mensen kapot te maken. Dat vind ik heel zorgelijk, dat dat je levensdoel wordt", aldus de burgemeester.

In het programma Pauw vertelden Hilbrand en Vos over de uitzending Opstandelingen.