• Maria Milstein is artistiek leider van het festival.

    Marco Borggreve

Vier de lente met het Duinstreek Kamermuziek Festival

BERGEN Het Duinstreek Kamermuziek Festival staat voor de deur. Het festival is uitgebreid en vindt plaats van 15 tot en met 18 maart.

Het festival zet de stap naar Alkmaar met een openingsavond in de Grote Kerk. En Schoorl is toegevoegd als locatie. Verder zijn er concerten in de erfgoedlocaties van Heiloo, Castricum, Bergen, Egmond aan den Hoef en Bergen aan Zee. Voor de vierde achtereenvolgende keer is Maria Milstein de artistiek leider. Voor de 30-jarige violiste is deze periode toch al heel bijzonder: onlangs kreeg ze de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt en de cd met haar zus Nathalia werd door de gezamenlijke Nederlandse muziekpers beoordeeld als beste van 2017. Voor haar festival nodigt ze een grote groep jonge Nederlandse topmusici uit en speelt ze zelf bijna overal mee. Dus er zijn veel kansen om haar te horen. Ook bij het openingsconcert, waar de zeventigjarige bas-bariton Robert Holl Schuman's 'Dichterliebe' vertolkt, naast solowerk voor viool en voor piano en Louis Spohr's 'Abenstille', voor piano, zang en viool. Een andere 'eminence grise' is Willem Brons, leermeester van veel pianisten. Hij brengt een ochtendprogramma met Beethovensonates in de historische Slotkapel in Egmond aan den Hoef.

REIS Op de andere podia verschijnt de jonge garde van Nederland. Het internationaal furore makende Busch Trio brengt Tsjechische passie in de Witte Kerk van Heiloo. Met vijf van haar muzikale vrienden speelt Milstein grote werken van Schumann, Mozart en Brahms in het nieuwe Koningsduyn Theater van Castricum. In het 100-jarige Vredeskerkje van Bergen aan Zee speelt Hawijch Elders het vioolconcert van Mendelssohn in een bewerking voor piano en viool. In Schoorl komt cellist Joachim Eijlander solowerk vertolken van Dall'Abaco en Bach en speelt duetten met Milstein. Op zaterdagmiddag zit het publiek, in een serie Alkmaarse huisconcerten, heel dichtbij de musici in korte concerten door pianiste Nathalia Milstein, het heel avontuurlijke Trio 42 en het prijswinnende duo Sihan/Brackman. Het zondagse slotconcert van Maria en Nathalia Milstein in de Ruïnekerk is al uitverkocht.

Het gratis programmaboekje is te verkrijgen bij boekhandels en bibliotheken en staat op www.duinstreekkamermuziek.nl. Kaarten reserveren via de site of 06-50584308.