• Vincent Kipruto op het uitdagende parcours in Egmond.

    Le Champion

Vincent Kipruto en Edwin Kiptoo favorieten voor Egmond Halve Marathon

EGMOND AAN ZEE De Egmond Halve Marathon heeft een tweetal Kenianen van wereldniveau aan de start staan. Vincent Kipruto en Edwin Kiptoo maken op zondag 14 januari hun opwachting in Egmond aan Zee. De winterklassieker van Le Champion met het parcours over het strand en door de duinen staat garant voor een enerverende strijd tegen de elementen.

De 30-jarige Vincent Kipruto is een gevestigde naam in het marathon circuit, een loper met een sterke winnaarsmentaliteit. Zo schreef hij de afgelopen jaren een aantal grote marathons op zijn naam, zoals Parijs (2009), Frankfurt (2013) en Xiamen (2016). Dit jaar in Berlijn kon hij lang met de grote favorieten meekomen met als eindresultaat een vijfde plaats in 2.06.14. Het uitdagende parcours in Egmond is niet nieuw voor Kipruto. In 2013 kwam hij maar liefst tot een tweede plaats in 1.01.36. Zijn PR op de halve marathon is 1.00.19.

Edwin Kiptoo is ondertussen een trouwe deelnemer aan de evenementen van Le Champion. Dat deed hij niet onverdienstelijk, in 2015 en 2016 won hij de Dam tot Damloop. Dat de 24-jarige Keniaan snel kan lopen bewijst hij met zijn persoonlijk record op de halve marathon: 59.26. De Saucony Egmond Halve Marathon is echter een unieke wedstrijd. Het gaat niet om de snelste tijden, alleen de klassering telt. Landgenoten Leonard Langat en Ronald Kirui, dit jaar respectievelijk vijfde en zesde bij de Dam tot Damloop, zouden daarom zomaar ook voor een verrassende winnaar kunnen zorgen.

Vanuit België komt de sterke Koen Naert een gooi doen naar het podium. Naert maakte begin november zijn top-8 ambitie waar tijdens de New York Marathon. Met 2.13.21 lukte dat net. Eerder wist hij dit voorjaar in Rotterdam al zijn persoonlijk record op de klassieke afstand te verbeteren naar 2.10.15.

En hoe zullen de kansen dit jaar zijn voor de Nederlandse favorieten Abdi Nageeye, Michel Butter en Khalid Choukoud? Zowel Nageeye als Butter sloten 2017 af met een ijzersterk optreden op de marathon. Nageeye door in Amsterdam het Nederlands record te verbreken met een toptijd van 2.08.16. Butter hielp Nageeye bij zijn recordjacht en bewees vervolgens zelf in New York niet onder te doen voor de Afrikaanse lopers met een knappe zesde plaats (2.12.39). Ook Choukoud steunde Nageeye tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Zijn eigen pijlen waren dit jaar gericht op de cross. Tijdens de Warandeloop was hij beste Nederlander (3e overall), op het EK cross eindigde hij op de 22e plaats. Tenslotte staan ook Ronald Schröer en Edwin de Vries op zondag 14 januari aan de start.

Kijk voor meer informatie en inschrijven (tot en met 1 januari) op www.sauconyegmondhalvemarathon.nl. Er kan alleen nog worden ingeschreven voor de kwart marathon (10,5 km).