• Egmondse modellen poseerden voor de camera van fotograaf Jesse Reij, voor zijn fotoboek 'Derpers'.

    Jesse Reij

Visserslatijn staat centraal tijdens Egmondse Visserijdag

EGMOND AAN ZEE De Egmondse feestweek wordt aanstaande zaterdag traditiegetrouw afgesloten met de Visserijdag in Egmond aan Zee. Ook dit jaar is het organiserend comité er weer in geslaagd een boeiend programma samen te stellen. Als thema is deze keer gekozen voor 'visserslatijn'. Een van de hoogtepunten van het dorpsfeest is de expositie van foto's gemaakt door Jesse Reij, in de Oud-Katholieke kerk. De foto's zijn afkomstig uit zijn nieuwe boek Derpers, waarvan de opbrengst naar het nieuw te bouwen hospice gaat.

Door Martijn Mulder

Twee Egmondse dorpsfeesten vlak achter elkaar: De Egmondse feestweek in Juni begint altijd met het Hoever Dorpsfeest, dat afgelopen weekeinde plaatsvond . Dit jaar viel het zaterdagprogramma (Hoever Heerlijkheid) in het water, door het slechte weer. Zoals bijna gewoonlijk was de zondag daarentegen prachtig, wat een drukbezochte snuffelmarkt opleverde. Komend weekeinde is het de beurt aan Egmond aan Zee. Zoals ieder jaar start de Egmondse Visserijdag op vrijdagavond (14 juni) om 19.00u met de herdenking bij het Vissersmonument en de aansluitende herdenkingsdienst in de Oud-Katholieke kerk in de Voorstraat.   

Het vissersdorp pakt op zaterdag uit met een zomermarkt met ruim vijftig kramen, gepositioneerd in de straten rond het altijd gezellige Pompplein: Oude ambachten, vis fileren, vis roken, touwen knopen, kunstschilders en natuurlijk 'het ouwe oisie' met Bert de nettenboeter. De Egmondse visserijzaken Willem Visser en Vis aan Zee zullen voor heerlijke gebakken en gerookte vis zorgen met natuurlijk de eerste nieuwe haringen vers van het mes. De reddingboot geeft een demonstratie en de Pinck staat ter bezichtiging op het strand met een echte piraat aan boord. Ook bij het Maritiem Centrum Egmond vinden diverse activiteiten plaats, o.a. van visclub Bij Nacht en Ontij. Postaanzee heeft speciaal voor deze dag een extra openstelling en toont doorlopend de documentaire van Nina Stam over de Derper duinlandjes, 

Vanaf 09.30u wisselen zaterdag diverse acts en activiteiten elkaar af op het podium op het Pomplein: Na de kinderactiviteiten o.l.v. de mensen van Gejut is er om 10.45u een heuse visveiling. Diverse muzikale optredens worden om 13.00u onderbroken door de Derper voordracht van To Conijn en Margreet Wijker. Na een optreden van de Zâalnêelden vindt de huldiging plaats van de Very Important Derper. De optredens op het Pompplein duren tot 18.00u, waarna het feest op het poppodium in de Zuiderstraat verder gaat.

Een van de hoogtepunten van de Egmondse Visserijdag, is de jaarlijkse expositie in de Oud-Katholieke kerk. De eer gaat dit jaar naar Jesse Reij. De Egmondse fotograaf is een jaar bezig geweest met het samenstellen van een indrukwekkend fotoboek, Derpers genaamd. "Het is een bladerboek en geen geschiedenisboek", zo verklaart hij. Het is een boek geworden vol prachtige foto's van lokale fotomodellen in herkenbare Egmondse beroepen of geplaatst in een typisch Egmondse omgeving. Van bramenplukkers tot een echte jutter. De begeleidende teksten zijn zelfs vertaald naar het Derps. "In Egmond aan Zee vind je de prachtigste locaties met geweldig licht in elk seizoen. Ik heb een jaar aan dit boek gewerkt om alle weersomstandigheden en seizoenen te fotograferen." In de majestueuze kerk in de Voorstraat zullen diverse foto's uit het boek worden getoond en uiteraard zal het boek ook op verschillende plaatsen tijdens Visserijdag te koop zijn. De verkoopprijs is € 24,99. De winst komt volledig ten goede aan het nieuwe hospice, waarvoor binnenkort de eerste schop de grond in zal gaan.