• Appartementen van Seeduyne worden regelmatig verhuurd aan toeristen.

    Alef Starreveld

Vraagtekens bij bestemmingsplan Residence Seeduyne

DEN HAAG/EGMOND AAN ZEE Mogelijk krijgt de gemeente Bergen extra huiswerk van de Raad van State in een rechtszaak over een nieuw bestemmingsplan voor Egmond aan Zee. Dit bleek afgelopen woensdag tijdens een zitting bij de Raad.

Adrie van der Wel

Het plan regelt het gebruik van een pand aan de Voorstraat en de mogelijkheid om appartementen in Residence Seeduyne aan de Boulevard te verhuren aan toeristen. In beide gevallen zitten omwonenden niet om de nieuwe bestemmingen te springen. Ze stapten naar de Raad om het plan te laten vernietigen.
Zo ver zal de Raad waarschijnlijk niet meteen gaan. Maar de Raad lijkt er nog niet van overtuigd dat dit bestemmingsplan deugt. De gemeente kreeg van de Raad al voor de zitting vragen toegestuurd. Zo kon de gemeente zijn verdediging alvast voorbereiden. Of dit gelukt is, zal blijken over vijf weken. Dan doet de Raad uitspraak.

[OVERLAST] De verhuur van appartementen in Seeduyne heeft al gezorgd voor flinke beroering. De Vereniging van Eigenaren (VVE) van appartementen in Seeduyne ligt al langer in de clinch met enkele eigenaren die hun appartement in het complex verhuren aan toeristen. Daarover zijn al rechtszaken gevoerd en lopen er nog rechtszaken. De gemeente heeft nu olie op het vuur gegooid door het verhuren aan toeristen met het nieuwe bestemmingsplan mogelijk te maken. Dat is helemaal tegen het zere been van de eigenaren die overlast vrezen van toeristen.

De advocate van een van de eigenaren verklaarde dat het complex Seeduyne in 1997 is gebouwd voor wonen. Permanente bewoning of het gebruik als tweede woning was toen toegestaan. Het toen geldende bestemmingsplan liet overigens ook een hotel, pension of horeca toe, maar dat is nooit gerealiseerd. In 2012 werden mogelijkheden voor hotel, pension en horeca weg bestemd.

De verhuur van de appartementen voor verblijfsrecreatie is volgens de voorzitter van de VVE sindsdien gedoogd. De VVE is er vervolgens werk van gaan maken om verhuur aan toeristen te laten verbieden. Een woordvoerder van de gemeente verklaarde bij de Raad dat de appartementen nu toch verhuurd mogen worden aan toeristen. Het weg bestemmen van die gebruiksmogelijkheid was achteraf gezien fout. Het complex aan de Boulevard is volgens de gemeente juist zeer geschikt voor verblijfsrecreatie. De gemeente heeft echter niet de gevolgen daarvan voor het leefklimaat in het complex onderzocht. Dat moet de gemeente in principe wel doen als een pand een nieuwe bestemming krijgt.

[WINKEL] Hetzelfde probleem doet zich voor bij een voormalig winkelpand in de Voorstraat. Dat was ooit een winkel, daarna een woning en nu mag er weer een winkel komen. Ook in dit geval heeft de gemeente spijt dat er in een vorig plan een woonbestemming aan is gegeven.

Er kan dus toch een winkel komen. Maar hier heeft de gemeente niet geëist dat de winkel voor eigen parkeerplaatsen zorgt. Dat kan een breekpunt zijn voor de Raad van State.