• Martijn Mulder

Vuurwerkverbod voor Pompplein vanwege overlast

EGMOND De Egmonden worden de afgelopen weken geteisterd door zeer harde knallen, veroorzaakt door zwaar, illegaal vuurwerk. Inwoners met huisdieren klagen steen en been om de veroorzaakte ellende. Het is dit jaar zó erg, dat zelfs de politie ouders oproept in gesprek te gaan met hun kind(eren). Net zoals voorgaande jaren zal op het Pompplein in Egmond aan Zee tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod gelden.

Martijn Mulder

Tientallen jaren lang werden inwoners en toeristen midden in het hoogseizoen getrakteerd op een prachtig vuurwerk op het strand. Aan het einde verscheen standaard de tekst 'Egmond uw badplaats' of 'Tot ziens in Egmond', een prima visitekaartje, dat bij menigeen in het geheugen gegrift staat. De laatste jaren komt dit professionele vuurwerk echter in grote getalen vroegtijdig ons land binnen. Het afsteken beperkt zich ook niet tot de jaarwisseling, tot grote ergernis van politie, gemeente en huisdiereigenaren. Vooral deze laatste groep heeft veel last van de vaak enorme knallen, die zowel de viervoeters als hun baasjes tot wanhoop drijven.

BRAND Tijdens de jaarwisseling 2013/2014 ging het goed mis, toen een vuurwerkbom op het Pompplein in Egmond aan Zee grote schade aanrichtte. Alle ruiten van restaurant De Klok sneuvelden en de schrik zat er goed in. Sinds die tijd zijn, in samenspraak met de ondernemersvereniging en omwonenden, een aantal maatregelen getroffen, die tot nu toe goed lijken te werken. Zo geldt er de laatste jaren op het Pompplein een vuurwerkverbod tussen 18.00 uur 's avonds en 02.00 uur 's nachts. Buiten deze tijden is het sowieso verboden om vuurwerk af te steken. De bedoeling was eigenlijk om de maatregelen af te schalen, maar de brand onlangs bij restaurant de Klok heeft bijgedragen aan een verhoogd gevoel van onveiligheid. Daarom heeft het college besloten het vuurwerkverbod ook dit jaar te handhaven.

VERBODEN Het Pompplein is overigens de enige locatie in de gemeente waar een verbod voor geldt. De gemeente laat verder weten, dat het sowieso verboden is om vuurwerk af te steken binnen een straal van vijftig meter van benzinestations en gebouwen met een rieten dak.

VOORLICHTING Onlangs wees wijkagent Bouke van Dijk vooral ook ouders op hun verantwoordelijkheid, door hen te vragen met hun kind(eren) over vuurwerk in gesprek te gaan. Ook vroeg hij hen eens de kinderkamer(s) te doorzoeken. Mochten kinderen op straat worden aangetroffen met vuurwerk, dan volgt namelijk ook een huiszoeking thuis, aldus Van Dijk via Twitter. Voorlichting lijkt vooralsnog de enige manier om kinderen tijdig te wijzen op de gevaren van zwaar, illegaal vuurwerk en de overlast die het afsteken bij anderen veroorzaakt. Met een beetje geluk kunnen dan de komende weken zonder problemen de huisdieren worden uitgelaten en kan het nieuwe jaar zonder incidenten worden ingeluid.