• Het open water biedt een extra uitdaging.

    Tanja Kleuver

Wedstrijdje zwemmen op zee in Bergen aan Zee

BERGEN AAN ZEE/ALKMAAR Alkmaar Sport houdt, in samenwerking met de Vrijwillige Reddingsbrigade Bergen, twee Open Water Swim Events. Op zaterdag 29 juni vindt de Open Water Molen Swim plaats, waar tussen de klassieke molens van de Hoornse Vaart wordt gezwommen. Twee maanden later, op woensdag 28 augustus, staat het Bergen aan Zee Swim Event op het programma. Jong en oud kunnen deelnemen. De kosten zijn 14,50 euro, waarvan 2 euro naar een goed doel gaat.

Zwemmen is met fietsen en hardlopen een grote sport in Nederland. Recreanten kunnen in de zomer elk weekend ergens meedoen met een hardloop- of wielrenevenement. Voor wie wekelijks zwemt in zwembad Hoornse Vaart of De Hout zijn er vrijwel geen evenementen waar zij naartoe kunnen trainen. Vandaar dat Eddy Bakker, manager Exploitaties Alkmaar Sport, de handschoen oppakte en het idee bedacht om een buitenevenement op zwemgebied te organiseren. ''Daarnaast zien wij een trend dat mensen graag buiten in de vrije natuur willen sporten. Sporters nemen dan de wisselende weersomstandigheden voor lief. Het gaat de deelnemers vaak om een sportieve beleving die uniek is,'' aldus Eddy Bakker.

De twee evenementen staan volledig in het teken van bewegen in combinatie met een unieke belevenis. ''Vooral het zwemmen langs de molens bij het Open Water Molen Swim geeft een prachtig plaatje,'' vertelt Eddy Bakker. Op deze dag zal er muziek en entertainment aanwezig zijn om het evenement een extra dimensie te geven.

RUIG Het Bergen aan Zee Swim Event is net weer even wat anders dan de Open Water Molen Swim. Waar het water van de Hoornse Vaart over het algemeen erg rustig is, kan de zee ruig zijn door de golven en de wind, wat het een niveautje zwaarder maakt. De vrijwillige reddingsbrigade Bergen is bij beide evenementen aanwezig om de veiligheid te borgen. Na afloop van de evenementen ontvangen de deelnemers een certificaat en een medaille voor hun prestatie.

Inschrijven kan hier. Kosten zijn 14,50 euro. Van dit bedrag wordt het goede doel gesponsord, want per deelnemer aan de Open Water Molen Swim gaat 2 euro naar de Molenstichting Alkmaar en bij het Bergen aan Zee Swim Event gaat per deelnemer 2 euro naar de Vrijwillige Reddingsbrigade Bergen.