• Mozart valt als een blok voor de jonge sopraan Zuzana Luptak.

    Stillking Films

Weekprogramma van Cinebergen

BERGEN Bij Cinebergen draait deze week Mozart in Love. Als Wolfgang Amadeus Mozart in 1786 voor een tijdje naar Praag verhuist om de roddel en achterklap van de verwende elite in Wenen te ontlopen, komt hij bedrogen uit: de rijke society in Praag is minstens zo erg. Wanneer hij dan ook nog als een blok valt voor de jonge sopraan Zuzana Luptak is het helemaal over met de rust waarnaar hij zo verlangt. Daarmee raakt Mozart verstrikt in een web van jaloezie en zelfs moord.

LA VILLA In hartje winter verenigen Angèle, Joseph en Armand zich rond hun zieke vader in een baai dichtbij Marseille. Een uitgelezen aanleiding om stil te staan bij wat hen rest van het ideaal dat vader hen heeft meegegeven, namelijk een wereld van solidariteit. Hun dorpje was vroeger een 'communistisch eilandje' waar een en al verbondenheid heerste. Maar wat nu rest is vooral leegstand en eenzaamheid. Als broers en zus vervolgens met een groep gestrande vluchtelingenkinderen geconfronteerd worden, ervaren ze hoeveel zij van hun sociale engagement behouden hebben.

TULLY Moederschap is geen feestje. Marlo heeft geen leven meer. Na de geboorte van haar derde jongleert ze buiten adem met haar huiselijke taken. De komst van Tully, een hulp voor de nacht, herinnert de uitgebluste moeder er aan dat er meer is in het leven dan op tijd een maaltijd op tafel zetten.

HOMECOMING (1945) Augustus 1945, een provinciedorpje ergens in Hongarije. Arpad gaat trouwen met Kisrózsi, die eigenlijk nog houdt van haar vroegere verloofde Jancsi, maar haar huwelijk gebruikt om te klimmen op de sociale ladder. Terwijl de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de bruiloft, arriveren een Joodse vader en zoon in het dorp. Wat is hun doel? Zijn zij familie van gedeporteerde vroegere dorpsgenoten? De gelederen sluiten zich, want in een dorp als dit is er een collectieve schuld, weet iedereen wie de Joden verraden heeft, en wie daar allemaal van geprofiteerd hebben. En maar weinigen betonen spijt. De beklemming groeit en leidt tot een onvermijdelijke dramatische afloop.

ISLE OF DOGS Na Fantastic Mr. Fox overtreft Wes Anderson zich met een briljante stopmotion-animatie over honden die door een despoot naar een Japans afvaleiland worden verbannen.

Reserveren via www.cinebergen.nl.