• Een impressie van de nieuw te bouwen hospice.

    Swan artbuild

Wens van stichting in vervulling: een hospice voor Egmond

EGMOND AAN ZEE Op de plek van de vroegere speeltuin te Egmond aan Zee komt binnenkort een zorghotel. Het hotel, dat gerealiseerd wordt door Bouwbedrijf Groot BV, bestaat uit negentien appartementen. Er direct naast komt een hospice, dat door het bouwbedrijf aan de beherende stichting Zeedistel wordt geschonken. Het college van Bergen stemde in met het hiervoor ingediende principeverzoek, waardoor de plannen nu op korte termijn gerealiseerd kunnen worden.

Door Martijn Mulder

Wethouder Snabilie van Ruimtelijke Ordening is enthousiast en spreekt van opwaardering van de entree van Egmond aan Zee. Ook wethouder Mesu (Zorg en Welzijn) vindt de combinatie van zorghotel en hospice een welkome aanvulling. ,,Toeristen met een specifieke zorgvraag kunnen hierdoor ook recreëren in deze unieke omgeving", zo stelt hij met betrekking tot het zorghotel. Voor de realisatie van de plannen moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd van 'recreatie en wonen' naar 'maatschappelijk'. Nu het college heeft ingestemd, kan het bouwbedrijf het plan verder uitwerken en te zijner tijd een verzoek hiervoor indienen.

WAARDERING Hiermee komt ook de wens van stichting Zeedistel in een stroomversnelling. Bestuurslid en initiatiefneemster Jessica Zwart uit Egmond aan Zee is dan ook erg blij met het gebaar van de familie Groot. Ze loopt al vier jaar rond met plannen voor de realisatie van een hospice, waar mensen die terminaal zijn terecht kunnen en gediplomeerde zorg kunnen krijgen. Ook vanuit de bevolking is er veel waardering voor het initiatief. ,,Dit is natuurlijk een fantastisch begin", aldus Zwart, die zelf uit de zorg komt. ,,Maar we zijn er nog lang niet en hopen op hulp van de bevolking", benadrukt ze. ,,Het zou mooi zijn, als dit initiatief wordt gedragen door de Egmonders zelf."

ZORGKAMERS De hospice, die verder volledig los staat van het zorghotel, is er dan ook voor inwoners van alle drie de Egmonden. Het gebouw wordt casco opgeleverd, waarna de stichting het afmaakt en inricht. ,,Uiteraard is hiervoor financiële hulp nodig, maar ook de vrijwillige inzet van loodgieters, elektriciens en ga zo maar door", aldus een gemotiveerde Zwart. Het hospice zal uiteindelijk bestaan uit drie ruime zorgkamers. Ook komt er een gemeenschappelijke ruimte voor familie en vrienden, waar zij op elk moment binnen kunnen lopen om hun dierbaren te bezoeken en te begeleiden naar een waardig einde. En dit alles gelegen in een rustige en natuurlijke omgeving.

,,Het gebeurt te vaak dat mensen in de laatste fase van hun leven moeten verhuizen naar een plek waar zij niets mee hebben", legt Zwart uit. ,,Uiteindelijk wil je toch het liefst sterven in je eigen, vertrouwde omgeving en we hopen dat Hospice de Zeedistel deze wens binnenkort kan vervullen." De stichting steunen kan door een bijdrage over te maken op NL09 RABO 0176 9731 92 t.n.v. Stichting Zeedistel. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden door te bellen met Jessica Zwart (06-2265 6861).