• Hoe zorg je ervoor dat je tuin bestand is tegen weersinvloeden?

    Lex van Lieshout/ANP

Wijksafari in Bergen voor groene tuinen

BERGEN De gemeente Bergen houdt samen met groenorganisaties een 'wijksafari' op zaterdag 6 juli in De Marke. Inwoners van Saenegheest kunnen in de bloemen- en plantenbuurt zelf zien welke oplossing mogelijk zijn. De intekening is gestart.

De safari wordt gehouden vanwege de klimaatverandering. Er komen meer periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten zijn de gevolgen van extreem weer te beperken.

Wethouder Jan Houtenbos: "Als gemeente nemen wij onze maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Denk aan waterberging en aandacht voor het groen. Op eigen terrein kunnen inwoners ook iets betekenen. Een groene tuin is ook veel aangenamer bij hoge temperaturen."

WAT KUN JE DOEN? De gemeente biedt een aantal tips voor een groene tuin. Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raken het riool en de sloten minder belast. En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, zoals plantsoenen en groenstroken, geldt eigenlijk hetzelfde.

EXPERTS Wie meer wil weten of zelf ideeën wil inbrengen, is welkom mee te gaan met de wijksafari op zaterdag 6 juli. Om 13.30 uur is er ontvangen bij De Marke aan de Saenehof 1 in Bergen.

Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de wandelroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De wandelaars keren om 15.00 uur terug. Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet meegaat met de safari.

ACTIVITEITEN Geïnteresseerden kunnen terecht bij een minicursus tuininrichting door Groei en Bloei; een gesprek met de groenbeheerder over de groeninrichting; de plantjesmarkt en er is een prijsuitreiking tuinkleurwedstrijd voor kinderen.

Ook zijn er experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, gemeente Bergen, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap.

Het programma eindigt rond 16.30 uur.

Opgeven kan via de e-mail aan info@degroenereiger.nl met vermelding van het aantal personen.