• Pand van voormalige supermarkt Deen aan de Duinvoetweg staat nu bijna een jaar leeg

    Gerard Smit

Winkelruimte Schoorl centrum bijna jaar leeg, 'Ik wil hier een Hema'

SCHOORL "Als toerist kan ik hier alles kopen wat ik nodig heb, maar als ik hier zou wonen, zou ik een Hema willen", zegt Ineke (28). Met haar man Jan-Jaap en hun zoon van tweeënhalf is ze hier een week met vakantie. Zij duwt de buggy en hij draagt de kleine op zijn arm. Ze lopen langs de vroegere supermarkt Deen, die nu bijna een jaar leeg staat.

Door Gerard Smit

Op een bank rond een boom tegenover de voormalige winkel zit Suzanne (64) met haar man. Ze eten een broodje met komijnekaas waarvoor ze de ingrediënten net bij de Jumbo hebben gekocht. "Heerlijk toch: je eet lekker en niemand vraagt je of je nog wat wilt bestellen." Ze zijn op zoek naar een woning in de buurt. "Vrienden zeggen dat ik een type voor Bergen ben, maar ik vind Schoorl leuker", zegt Suzanne. "Ik zou het wel mooi vinden als hier zo'n creatieve doewinkel zou komen, zoals je ook in Julianadorp hebt, waar je materiaal kunt kopen, waar mensen zelf dingen kunnen maken, en waar je kunst kunt kopen die niet duur is."

BIER Tom (75) uit Venray vindt het echt een plek voor een bierwinkel met een proeverij. En Jurre (18) die hier wekelijks boodschappen doet voor, en soms met zijn oma, zou het leuk vinden als er een winkel met lokale producten zou komen. Twee Groetenaren missen een gewone groentewinkel in Schoorl. En Jettie (65), die in Bergen logeert zou graag wat meer hippe kledingwinkels zien en iets met hebbedingetjes voor in huis. "Wat hier komt, dat redt het niet", zegt een geboren en getogen Schoorlse (59). "Ouderen kunnen hier niet komen en jongeren gaan liever naar de Albert Heijn in Warmenhuizen waar ze gratis kunnen parkeren. Ik ben al blij dat er nu foto's op de lege winkelruiten zijn geplakt. Het zou het mooist zijn als de Jumbo meer winkelruimte zou kunnen krijgen. Maar ja, zelf zou ik er niet meer door kopen."

DEEN De leegstaande winkelruimte is eigendom van Deen Vastgoed. Net als het naastgelegen pand dat momenteel aan Jumbo wordt verhuurd. "Ik heb de ruimte met opzet een tijd leeg laten staan", zegt Jan van Rhienen, manager acquisitie van Deen Vastgoed. "Ik heb eerst geprobeerd de Jumbo uit te kopen, maar dat wilden ze niet." Later heeft hij contact gehad met een broodjeszaak, een cadeauwinkel, een fietsverhuurder, en iemand die een snackbar wilde beginnen. Tot nu toe zonder succes. "Dit is natuurlijk een fantastische plek voor een winkel", zegt hij. "Aan alle kanten in het zicht. Maar ja, wie een leuke broek wil hebben, of een mooie stoel, die gaat naar Alkmaar of Bergen, en in basisbehoeften is qua winkels al voorzien." Hij overweegt nu om het pand in tweeën te splitsen. Dat zou het aantrekkelijk kunnen maken voor kleinere ondernemers.

KLIMDUIN Voorbijgangers en verhuurder verwoorden aardig de kansen en bedreigingen voor een gezond winkelklimaat zoals die staan beschreven in 'Detailhandelvisie Regio Alkmaar 2025'. De gemeente gebruikt dat rapport als leidraad voor de herindeling van de publieke ruimte aan de voet van het klimduin. Het moet een plek worden waar je graag komt. Want shoppen doe je waar het gezellig is. (zie ook: www.denkmeeoverschoorl.nl)