• Het is de Egmondse Zee Zwemmers vooral te doen om het genieten.

    Bert Boer

'Winterzwemmen is verslaving'

EGMOND AAN ZEE Wie bedenkt om op de zondagochtend de koude Noordzee in te springen? Erger nog er langer dan tien minuten in te blijven. Om de proef op de som te nemen zwom ik onlangs mee met de Egmondse Zee Zwemmers. "Het is een verslaving." Vaste deelnemer Aart Evert Lokhorst is elke woensdag en zondag present. Het is het deze groep vooral te doen om het genieten. Mooi meegenomen: de enorme impuls aan het immuunsysteem.

Door Bert Boer

Deelneemster Karin stapt elke dag de zwemvijver in tussen de Koi Karpers. "Het werkt goed voor mijn reuma, het is ontstekingsremmend." Jannie doet het om chronische pijn te verminderen en Tatjana, wonend aan de Egmondse Boulevard, stapt elke dag na het opstaan de zee in. Mooi is ook de reden van Jan: "Het gaat mij om het trillen na afloop", zegt hij met een lach. Er zijn ook ijszwemmers die een kick krijgen van maximaal presteren onder koude omstandigheden. Dit dan wel onder toeziend oog van medici. Onderkoeling ligt voortdurend op de loer. Sinds 2009 is ijszwemmen, gestart in Zuid-Afrika, een heuse sport. De watertemperatuur dient dan onder de 5 graden te zijn. Olympische erkenning ligt in het verschiet. In Nederland zit ijs- en winterzwemmen enorm in de lift. Onder aanvoering van onder anderen 'Iceman' Wim Hof, plonst menig winter zwemclub tegenwoordig te water. In september 2017 is ter verdere promotie ook de International Ice Swimming Association Nederland opgericht. In januari vond de vierde editie van het open Nederland kampioenschap ijszwemmen plaats in zwembad de Waterdam te Volendam. De organisatie van de wedstrijd was in handen van de Openwaterswimming.club. Het evenement telde 130 starts verspreid over drie dagen.

ORGANISCH Terug naar mijn collega-zwemmers van deze ochtend. Drie jaar geleden zijn de pioniers zonder verplichtingen gestart met de Egmond Zee Zwem club. Geïnteresseerden op het strand zagen blije badmutsen uit het water verschijnen. Saskia vertelt dat dit de reden is dat ze aangesloten is. Nu komen ze al drie jaar lang één of twee keer per week samen. Zwemmen tien tot twintig minuten en drinken koffie en chocomelk toe. Ze coachen me van mijn koudwatervrees af deze ochtend. Na dertig seconden in het water voel ik een totale verlamming opkomen. "Goed ademhalen en een stuk rennen", zegt Marlies. Dat laatste doe ik maar al te graag, alles om het water uit te kunnen. Gezellig babbelend laven de zwemmers zich aan de zilte kou. Vandaag hebben ze een hoop bekijks. Vele wandelaars van de Egmondse wandelmarathon gaan voorbij. Menigeen pakt de camera en filmt de winterzwemmers. De zwemmers in badpak in het water van 6,9 graden. De lopers goed ingepakt bij een temperatuur van 7,6 graden.

AFTERCHILL Nadat de ijzervreters ook het strand opkomen kan de afterchill beginnen. "Het is altijd oppassen geblazen met de koffie." Menig mok is door rillende handen over de tafel gegaan. De club zit er driftig op los te bibberen. Dit lichamelijk ongemak van een paar minuten hoort erbij. De geestelijke en lichamelijke sensatie erna duurt de hele zondag. De Egmond Zee Zwemmers ontvangen na een jaar meedoen een medaille van verdienste. "Het is trainbaar", zeggen de kou-trotseerders. Hartverwarmend om een keer te ervaren dat winterzwemmen.