• Vrijwilligers van de Witte Tent brengen aan eind van de ochtend kinderen terug naar de camping.

    Gerard Smit

Witte Tent 48 jaar in Schoorl

HARGEN Wie nu van Groet naar Camperduin rijdt, kan hem niet missen: de witte tent op het weiland aan het Warme Geestpad. Sinds 2013 staat hij daar iedere zomer op het weiland van Jan Mourik die deze plek gratis ter beschikking stelt aan de Stichting Interkerkelijk Evangelisatieproject Schoorl (IKES). In de 43 jaar daarvoor was de tent er ook, maar dan op een andere plek in Schoorl.

Door Gerard Smit

Wat gebeurt daar? Het formele doel van IKES is om ontspannende, recreatieve activiteiten te organiseren voor campinggasten en dorpsbewoners. Zo willen ze mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met het evangelie.

"Het is eenvoudig", zegt Martin Kamp, zevendejaars student theologie, die als evangelist de leiding heeft over het kamp. "Wij geloven in God en dat Hij een goede wereld heeft geschapen waar wij ook onze bijdrage aan moeten leveren. Dat doen we door hier leuke activiteiten te organiseren voor kinderen en door mensen bij elkaar te brengen."

DANSEN "Ik kom hier al sinds mijn derde", zegt Merel (11 jaar). Ze woont in Hoorn en is hier met haar vriendinnen van camping de Paardenhemel. Dat zijn Nienke uit Landsmeer en Nikkie, die met haar Nederlandse ouders in Californië woont. "Je maakt makkelijk vrienden, jong en oud door elkaar, dat vind ik zo leuk, en ik houd ook van knutselen", zegt Nienke. "Je kunt hier ook lekker dansen", vult Merel aan.

Noa Budding (15) uit Zaltbommel heet vandaag de kinderen welkom. Ze kwam als baby al bij de Witte Tent. Haar ouders namen haar mee als ze haar oudere zus Loreen brachten, die hier nu ook als vrijwilligster werkt.

"Hebben jullie lekker geslapen?" vraagt Noa. "Jaaaa!" Zullen we een liedje zingen? "Jaaaa!"

"Er is altijd iets waar je goed in bent, jij bent ook een ster in deze witte tent. God heeft jou zelf gemaakt, gaf jou veel talent. Laat iedereen maar zien waar je goed in bent!" klinkt het uit 25 kelen. De kinderen huppelen en ondersteunen hun lied met gebaren. Dan een gebed. "Dat is snel", zegt een jongen als Noa het Onze Vader met een paar woorden over de lieve pappa in de hemel heeft samengevat. Er wordt nog meer gezongen, over deuren die je open zet, en rivieren vol vrede. Noa vertelt over Levi, de inhalige Tollenaar, die van Jezus hoort dat je van geld alleen niet gelukkig wordt. Vriendschap, liefde en vertrouwen, daar gaat het om.

LIMONADE Een paar kinderen mogen limonade rondbrengen. De driejarige Aafke loopt in haar groene jurk met een blad vol rode bekers, en deelt ze zonder morsen uit. Even later heeft ze de randjes van haar eierkoek al afgeknabbeld als de bus met slagroom langskomt. Ze smeert een dikke laag op haar koek en schudt er een doos met bruin-witte hagelslag over uit. Het bouwwerk belandt omgekeerd op tafel. Met beide handen doet ze zich tegoed aan wat rest van al dat lekkers.

"Tieners, tieners!" roepen de kinderen in de tent. Daar komen ze, de 15 tieners die net in hun eigen tent over vertrouwen hebben gesproken. Voor de kleintjes doen ze voor hoe je de TsjoeTsjoe Wa danst. Op de tonen van het lied danst iedereen door de witte tent en zingt: "met de armen naar voren, het hoofd omhoog, de voeten opzij, de billen naar achteren, en de tong uit je mond."