• De entree van Oudtburgh.

    Magentazorg

Woonzorglocatie Oudtburgh is nu een open instelling

BERGEN Woonzorglocatie Oudtburgh heeft de deuren voor haar cliënten opengegooid. Sinds dinsdag 26 juni kunnen alle bewoners zich vrij door het pand bewegen.

De woonzorglocatie, waarbij de afdelingen oorspronkelijk gesloten waren, is de afgelopen maanden verbouwd tot een open instelling. Ook de centrale hal heeft een metamorfose ondergaan.

Magentazorg begon in januari van dit jaar met de verbouwing van Oudtburgh. De oorspronkelijke inrichting, waarbij de afdelingen gesloten waren, sloot niet meer aan bij de visie van Magentazorg, waarin de cliënt centraal staat. Arthur Boumann, directeur intramurale zorg, legt uit: "We willen een prettige woonomgeving bieden waarin cliënten zich vrij en veilig kunnen bewegen. Bij gesloten afdelingen kunnen cliënten niet
zelfstandig van de afdeling af en hebben medewerkers en bezoekers een code nodig om toegang te krijgen tot een afdeling. Dat is veranderd na de verbouwing."

Ook is er veel aandacht besteed aan het woonplezier van cliënten. Arthur Boumann vervolgt: "We willen een woonomgeving bieden waar cliënten fijn kunnen wonen en waar ze de dag op een plezierige wijze door kunnen brengen. Van de centrale hal hebben we een levendig
plein gemaakt met ruimte voor ontspanning, zitjes en een kapsalon. De hal is nu een centrale ontmoetingsplek voor cliënten en bezoekers en sluit mooi aan op het restaurant waar medewerkers samen met vrijwilligers dagelijks activiteiten organiseren."

De vrijheid om te kunnen bewegen is van groot belang voor mensen met dementie. Bewegen heeft namelijk een positieve invloed op het geheugen, de conditie, het wegnemen van onrust en de uiting van emotie. Door de openheid binnen het gebouw krijgen cliënten de regie om te bepalen waar en wanneer zij ergens heen willen. In Oudtburgh zijn de gangen zo ingericht dat cliënten worden uitgenodigd tot wandelen. Zo zijn de gangen voorzien van 'ramen' met afbeeldingen van Bergen en Alkmaar.