• De 3D-printer-in-aanbouw van PCC Bergen zal tijdens de Ouderinformatieavond op woensdag 14 november om 19.30 uur al te bewonderen zijn.

    PCC

Zelf 3d-printer bouwen op PCC

BERGEN Onderbouwleerlingen van PCC Bergen stellen de komende weken hun eigen 3D-printer samen. Ook op PCC Heiloo is gestart met een pilot '3D-printer bouwen'.

De leerlingen gaan in groepjes aan de slag met bouw en programmeren van het apparaat. Na gereedkomen zal de printer op de school worden ingezet bij verschillende lessen.

FLEXIBEL Niet alleen in de bovenbouw van het Petrus Canisius College wordt techniek gestimuleerd, maar zeker ook in de onderbouw. Kees Koning, directeur van PCC Bergen: "PCC Bergen en PCC Heiloo zijn relatief kleine scholen, maar daardoor juist 'groot' in het flexibel omgaan met bijzondere mogelijkheden. Een kleine groep leerlingen bieden wij nu op beide vestigingen de gelegenheid om zo'n 3D-printer zelf te gaan bouwen en te programmeren. Zo kunnen onze leerlingen zelf ondervinden, hoe het is om te werken met nieuwe technieken, de zogeheten '21st century skills'."

VIER WEKEN Bouw en programmeren neemt op PCC Bergen vier weken in beslag. Op dinsdag 30 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats van de twintig leerlingen die mogen deelnemen aan het project.

Onder hen Bas (13 jaar, Schoorl) die niet kon wachten om aan de slag te gaan: "Je moest een mail sturen met je motivatie. Ik heb geschreven dat ik graag iets heel nieuws wilde doen. Zo'n printer zelf bouwen, dat doe je niet zo vaak. Ik hoop dat ik daardoor nog veel beter en zorgvuldiger software ga leren ontwerpen."

Op PCC Heiloo startte eveneens op 30 oktober een pilot, waarbij werd gekozen voor samenwerking met een Heiloose basisschool.

De 3D-printer-in-aanbouw van PCC Bergen zal tijdens de Ouderinformatieavond op woensdag 14 november om 19.30 uur al te bewonderen zijn.