• Ook voor kinderen is er tijdens het Slotfestijn van alles te doen.

    Frits van Eck

Zwaarden, lansen, kanonnen en musketten: twee dagen Slotfestijn XL

EGMOND AAN DEN HOEF Nog maar anderhalve week te gaan en dan staat het Slotkwartier in het teken van de middeleeuwen als het Slotfestijn weer losbarst. Vanwege het Lamoraaljaar, is er dit keer gekozen voor een tweedaagse opzet, waardoor er zowel op zaterdag 14 juli als zondag 15 juli voor jong en oud van alles valt te beleven.

Door Martijn Mulder

Het idee voor het Slotfestijn ontstond tijdens de opening van de nieuwe brug naar de slotfundamenten, in 2011. Toenmalig wethouder Cees Roem werd begeleid door enthousiaste vrijwilligers in middeleeuwse kledij. Ook een groepje ingehuurde muzikanten met authentieke instrumenten verhoogde de feestvreugde met middeleeuwse klanken. Het bleek die middag, dat er maar heel weinig nodig was om terug in de tijd te gaan. Het decor stond er immers al.

KANONNEN Na een barre eerste editie in 2012 is het idee verder gegroeid tot een jaarlijks festijn rond het oude kasteelterrein. Ieder jaar werd een ander thema gezocht en keerde men terug naar een andere periode uit het roemruchte verleden. Zo is het Slotfestijn inmiddels niet meer weg te denken uit de jaarlijkse activiteitenagenda en weten vele gezinnen het evenement te vinden. Tijdens het Lamoraalaar wilde de organisatie extra uitpakken. Door medewerking van de gemeente Bergen mogen re-enactmentgroepen voor het eerst hun kampementen opslaan óp de slotfundamenten. Bovendien staan ze er niet één, maar twee dagen. Logischerwijs is dit jaar gekozen voor de periode waarin Lamoraal van Egmont leefde en stierf, de tijd van de Spaanse overheersing en - uiteindelijk - de Tachtigjarige Oorlog. In deze interessante periode veranderde het strijdtoneel ook drastisch. Terwijl eeuwen lang het zwaard had overheerst, kwamen nu kanonnen en musketten met de legers mee. Ook tijdens het Slotfestijn komen deze wapens mee en zullen uitgebreid worden getoond en gedemonstreerd. Zonder te vuren, helaas. Dat lag wat lastig, met al die historische panden en een woonwijk om de hoek.

RIDDERS In diverse tentenkampen zal doorlopend van alles is te zien zijn. Daarnaast worden er verhalen gespeeld over de geuzen, die het met Willem van Oranje opnamen tegen de Spanjaarden. Voor kinderen zijn er allerlei spelletjes te doen, terwijl vader en moeder kunnen uitrusten op het terras voor Huys Egmont. Hier omheen bevindt zich een kleine historische markt met oude ambachten, terwijl binnen diverse exposities te zien zijn. Ook de ridders van weleer worden niet vergeten. Zij laten op diverse tijden een echt riddertoernooi zien, waarbij de zwaarden gevaarlijk kletteren in de strijd.

Het Slotfestijn vindt plaats op 14 en 15 juli, beide dagen van 10.00u tot 17.00u. Het evenement is op en rond de slotfundamenten, in de Slotweg te Egmond aan den Hoef. De toegang is gratis.