• Een sleepnet wordt door deelnemers over de bodem getrokken.

    Johan Eilering

Zwangere garnalen en knippende krabben

BERGEN AAN ZEE IVN-gidsen nemen kinderen en hun ouders mee naar het strand van Bergen aan Zee om te korren.

Zondag 20 mei wordt een groot net in zee geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding getrokken. Na het binnenhalen wordt de vangst bekeken. In deze tijd van het jaar dragen veel garnalen eitjes. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering. En de IVN-gidsen geven hierbij uitleg.

Johan Eilering: "Al snel kijken we een platvisje diep in de ogen en kunnen we garnalen in de hand houden. We kunnen ons verwonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te vangen. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. Zeesterren, zee-anemonen, haringen. Is dit visje nu een haring of een sprot? Wie weet wat we zondag gaan vangen. Er is altijd veel plezier."
De start is om 10.00 uur vanuit het IVN-gebouw Parnassia. Kosten zijn 2,50 euro per volwassene, voor kinderen is korren gratis.
Meer informatie via www.ivn.nl/nkl of Facebook: @ivnnoordkennemerland.