• Archieffoto: Lars de Zwart in actie.

    Catharina Mariza Lageveen

Bergen promoveert naar derde klasse

BERGEN Bergen 1 is er, na een spannende wedstrijd tegen SC Dynamo uit Ursem in geslaagd promotie naar de derde klasse af te dwingen. Na een slijtageslag die ruim 120 minuten duurde, won de ploeg van de afscheid nemende trainer Gerard Timmers uiteindelijk met 3-1. Met deze prestatie slaagde fusieclub VV Bergen in iets wat haar voorlopers BSV Bergen (in 96 jaar) en Berdos (in 84 jaar) nimmer hadden gepresteerd namelijk een plek in de derde klasse.

Door Peter Staadegaard

Na de nederlaag bij Hugo boys was het voor trainer Gerard Timmers en zijn staf zaak om Bergen weer op de rails te krijgen. Veel aanpassingen in de opstelling werden niet doorgevoerd. Alleen Koen Wester durfde het nu wel aan om in de basiself te starten waardoor Djara Grootenhuis vanaf de
bank begon.

Het was donderdag 21 juni druk op De Kiefthoek en ook de ploeg uit Ursem had aardig wat supporters meegenomen. Voorafgaand aan de ontmoeting ontbrak ook het vuurwerk niet.

Het eerste kwartier van de thuisclub was goed te noemen, maar hierna kwam Dynamo duidelijk beter in de wedstrijd. De ploeg van oud-Berdostrainer Willem Zeijlmans kon met een aantal bewegelijke spelers steeds makkelijk het middenveld oversteken, maar bij het zestienmetergebied aangekomen, kon men niet tot afronding komen. Toch kwamen de gasten na een half uur op voorsprong toen balverlies met niemand achter de bal simpel werd afgestraft en keeper Nick Dekker het nakijken had (0-1). Deze goal was een flinke domper voor de thuisclub die zichtbaar moeite had om Dynamo te bespelen.

Toch kwam Bergen vlak voor rust langszij toen de niet in de wedstrijd zittende Dennis Visscher vanaf links naar binnen kwam en de bal laag inschoot (1-1). Aan het begin van de tweede helft kwam Djara Grootenhuis in de ploeg voor Stijn Vrasdonk. Met deze wissel werd geprobeerd wat meer snelheid in de frontlinie te krijgen en de druk op het Dynamodoel wat op te voeren. Dit lukte maar ten dele want ook in het eerste half uur van de tweede helft was Dynamo de wat makkelijker voetballende ploeg.

Het laatste kwartier was weer voor Bergen en in deze fase kon de thuisclub de wedstrijd al beslissen. Djara Grootenhuis (alleen voor de keeper) en de voor Stijn Frans ingevallen Rick Beuckens (door Dynamokeeper uit de bovenhoek getikt) waren echter niet succesvol. Omdat beide teams in de tweede helft niet tot scoren kwamen, moest de wedstrijd met twee keer een kwartier worden verlengd. De krampverschijnselen waren aan beide kanten toen al zichtbaar. 

Bergen stroopte de mouwen nog eens op en nadat het eerste kwartier van de verlenging alleen enkele gele kaarten opleverde, moest het in het laatste kwartier allemaal gaan gebeuren. De ploeg van trainer Timmers perste het laatste beetje energie er uit en ook aan de kant van Dynamo was het beste er wel vanaf. Toen tien minuten voor tijd Bergen via Lars de Zwart vanaf rechts een vrije trap mocht nemen, was Dynamo in opperste paraatheid. De dit seizoen langdurig geblesseerde linksback deed wat hij in de Egmonderhout tegen Alcmaria ook deed en krulde de bal in de verre hoek. De ontlading was groot aan Bergense zijde.

De hectiek nam hierna toe en scheidsrechter Broekhuizen uit Houten moest een Dynamospeler de rode kaart tonen. Vlak voor tijd was de feestvreugde bij Bergen compleet toen Djara Grootenhuis de 3-1 eindstand op het scorebord zette en hiermee het ticket voor de derde klasse veilig stelde. 

Door de promotie sloot Bergen een prima seizoen af waarin men alleen twee keer van de kampioen Koedijk verloor en eenmaal van Con Zelo.

Volgend seizoen moeten de voetballers in de derde klasse flink aan de bak. Er staan in ieder geval aansprekende tegenstanders op het programma. De selectie blijft nagenoeg ongewijzigd. Djordi Hopman wordt de nieuwe trainer. Afscheid wordt genomen van trainer Gerard Timmers en de spelers Stijn en Wouter Frans.