• Ook de slotfundamenten in Egmond aan den Hoef stonden in het teken van het vijfjarig jubileum van de Fjoertoer.

    Martijn Mulder

Fjoertoer Egmond al vijf jaar een succes

EGMOND AAN ZEE De vijfde Fjoertoer Egmond werd afgelopen zaterdag gehouden. Zo'n 9.500 wandelaars trotseerden kou, regen en een fikse hagelbui, en lieten zich onderweg verrassen door meer dan vijftig sprookjesachtige lichtacts. De wandeltocht wordt al sinds 2013 met veel succes door Le Champion georganiseerd, waarbij ieder jaar een thema wordt gekozen. Dit jaar stond in het teken van het vijfjarig jubileum.

Door Martijn Mulder

Er was keuze uit vier verschillende afstanden en routes, die allen startten in Egmond aan Zee. Een kleine route (14 km) liep via Rinnegom door Egmond aan den Hoef en weer terug. De middelgrote route (19 km) was in tweeën gesplitst en er kon gekozen worden uit een zuidelijke route (via Egmond-Binnen) en een noordelijke route (via Bergen aan Zee). De koningsroute was ook dit jaar de 26 kilometer, die de wandelaars via alle drie de Egmonden naar Bergen aan Zee bracht en via het strand weer terug. Voor het eerst was er ook een Family Fjoertoer van slechts 5,5 kilometer. Dit geslaagde experiment, speciaal geschikt voor ouders met kleine kinderen, zal dan ook zeker navolging krijgen. Maar liefst 400 kinderen liepen mee.

HAGELBUI Het werd zaterdag een koude tocht. Met name de fikse hagelbui aan het eind van de avond werd als vervelend ervaren. Velen liepen op dat moment nog op het strand tussen Bergen en Egmond. Maar het enthousiasme van de bewoners met hun sfeervolle verlichting maakte een boel goed. Er ontstaan ieder jaar weer spontane straatfeesten, waarin statafels, muziek en vuurkorven een hoofdrol spelen. En dat maakt het voor passerende wandelaars natuurlijk extra gezellig.

Onderweg had de organisatie weer voor vele bijzondere lichtacts gezorgd. Beroemd zijn inmiddels de verlichte paarden en de historische zeilboot Pinck op het strand. Maar ook de reusachtige spinnen aldaar werden veelvuldig genoemd als hoogtepunt. De brandweer en de KNRM droegen ook dit jaar weer hun steentje bij en verzorgden op diverse plekken spectaculaire acts. Laatstgenoemde mocht na afloop, samen met de Egmondse Reddingsbrigade, als aan deze editie verbonden goed doel, een cheque ter waarde van ruim 7000 euro in ontvangst nemen. In Bergen aan Zee vormde Huize Glorie, zichtbaar vanaf de Egmondse duintoppen, letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

KUNST Zoals ieder jaar was het ook in Egmond aan den Hoef gezellig. Honderden potjes met waxinelichtjes en ballonnen versierden de Slotweg, waar alle routes samenkwamen. Halverwege de straat werden de wandelaars door de verlichte Slotkapel geleid, waar Mariëlle Zentveld voor muzikale begeleiding zorgde. De naastgelegen Julianaweg was dit jaar het toneel van beeldend kunstenaar Jan van der Horn. De afgelopen maand zijn vele bewoners door hem gevraagd hun vensterbank beschikbaar te stellen voor zijn unieke lichtobjecten. Het zijn geënsceneerde foto's in lichtbakken, die in de avonduren de straat omtoveren tot een sprookje. Het werk oogstte dan ook veel lof van de deelnemers. Deze bijzondere kunstuiting is nog tot en met 30 november voor iedereen te zien.