• Billy de Munk in actie tijdens de nationale titelstrijd in Utrecht.

    Piet van Es

Kunstschaatsster Billy de Munk op weg naar haar top

BERGEN Op zesjarige leeftijd zag ze op televisie mensen kunstrijden op de schaats. Billy de Munk uit Bergen was meteen verkocht. Anderhalve week geleden behaalde het inmiddels veertienjarige talent een bronzen, derde plek tijdens de nationale titelstrijd kunstrijden in Utrecht. Het is een voorlopige kroon op Billy's harde werk, want het gaat allemaal niet vanzelf.

Door Martijn Mulder

"Door dat televisiemoment wilde ik heel graag een proefles doen", legt Billy uit. "Dat was in De Meent in Alkmaar, waar ze zeiden dat ik best veel aanleg had." Al na een jaartje les werd het jonge meisje gescout voor de wedstrijdgroep. "Ik deed toen ook nog aan hockey en tennis, dus heb ik er nog even een paar jaar mee gewacht." Uiteindelijk hakte Billy de knoop door en koos voor het kunstrijden. Toch ging ook school gewoon door en dat vereiste de nodige aanpassing, zowel van Billy als van het Willem Blaeu, waar Billy vwo doet. Ze wordt bij haar onderwijs begeleid door de Landelijke Organisatie Onderwijs Topsport (LOOT). Zo helpt het hierbij aangesloten Willem Blaeu onder andere door Billy vrij te geven om onder schooltijd te kunnen trainen.

TUSSENDOOR NOG LEREN Het zijn enorm lange dagen. "Ik sta om zes uur op, maar dat is niet altijd makkelijk", zegt Billy lachend. "Na het ontbijt ga ik op de fiets naar De Meent. Na de warming-up train ik van half acht tot negen uur en daarna ga ik door naar school." Vaak gaat de jonge topsportster na de schooldag direct weer door naar de ijsbaan. "'s Avonds train ik dan weer op het ijs. Maar soms heb ik vooraf nog krachttraining of dansles." Rond 21.45 uur is ze dan eindelijk thuis. Tussen de trainingen door moet er ook nog geleerd worden, want een schooldiploma vindt Billy even belangrijk. "Ik wil later psychologie gaan studeren en kinderpsychologie gaan doen in een ziekenhuis."

NIET ZONDER OMA Negen keer per week trainen is loodzwaar, maar Billy weet waarvoor ze het doet. Hierbij krijgt ze veel hulp van moeder Irene. "En van mijn oma, die me vaak ophaalt van de ijsbaan. Zonder oma kunnen we niet!" Verder heeft ze geluk met trainer Marcus Deen, zelf meervoudig Nederlands Kampioen kunstrijden, en choreografe Terry Banghart. Het gezin krijgt gelukkig ook lokaal veel steun. "Bergen Cosmetics verzorgt altijd mijn make-up bij wedstrijden en mijn kürpakje is speciaal ontworpen door Mieke van Gijzel." Het zijn belangrijke details, waardoor Billy net dat beetje extra kan geven en succesvol kan zijn. Om het sporten op dit topniveau vol te kunnen houden zoekt ze sponsors en is zelfs een crowdfundactie gestart. Wie op de hoogte wil blijven kan haar Instagrampagina (Figureskaterbilly) en Facebook (Figure Skater Billy de Munk) volgen. Billy sponsoren? Neem contact op via
figureskaterbilly@gmail.com.