• Lamoraal was de vierde graaf van Egmont, prins van Gavere en een belangrijk staatsman in de zestiende eeuw.

    Martijn Mulder

Herdenkingsjaar Egmont en Horne

2018 in teken van edelen

Martijn Mulder

[EGMOND AAN DEN HOEF] In de gemeente Bergen wordt volgend jaar op grootse wijze aandacht geschonken aan het treurige einde aan het leven van graaf Lamoraal van Egmont, destijds één der belangrijkste edelen van de lage landen. Ze sluit hiermee aan bij een groot samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten in binnen- en buitenland.

Lamoraal was de vierde graaf van Egmont, prins van Gavere en een belangrijk staatsman in de zestiende eeuw. Hij stamde af van het roemruchte geslacht Egmont, dat haar stamslot in het Egmondse Slotkwartier had staan. Toen de noordelijke Nederlanden in opstand kwamen tegen de Spaanse koning Filips II, moesten de drie belangrijkste edelen verantwoording afleggen aan de Spaanse hertog van Alva in Brussel. Willem van Oranje besloot niet te gaan en vluchtte naar Duitsland, terwijl zijn collega's Lamoraal van Egmont en Filips van Horne wel op de uitnodiging ingingen. Prompt werden zij aldaar wegens verraad gearresteerd en na een kort verblijf in de gevangenis, op 5 juni 1568 beiden onthoofd in Brussel. Hiermee kwam een einde aan de belangrijke politieke rol die de Egmonts speelden.

Volgend jaar is het precies 450 jaar geleden dat deze historische gebeurtenis plaatsvond en dit zal op meer dan twintig plaatsen in Nederland, België en Duitsland worden herdacht. Van Brussel tot Moers, van Egmond tot Heidelberg, van Brielle tot Nevele en van Weert tot Zottegem vinden lokaal activiteiten plaats naar aanleiding van het leven en de dood van Egmont en Horne. De activiteiten variëren van wetenschappelijke symposia tot historische voetbaltoernooien en van middeleeuwse re-enactments tot musicals. De organisatie is in handen van lokale historische verenigingen.

In de gemeente Bergen coördineert Historisch Egmond de activiteiten, die verschijnen op een digitale belevingskaart Egmont & Horne 1568. Op deze overkoepelende website zullen wandel- en fietsroutes langs belangrijke punten staan en zullen de activiteiten van alle gemeenten worden gepresenteerd in een gezamenlijk agenda. Op vrijdag 13 oktober organiseert de gemeente Weert een Europees Symposium, waar betrokken gemeenten voor het eerst kennis kunnen maken met deze unieke digitale samenwerking.

Ook de gemeente Bergen, die middels haar Toerisme- en Innovatiefonds een belangrijke financiële bijdrage aan de Egmondse activiteiten levert, is hiervoor uitgenodigd. Wethouder Hugo Snabilie vertegenwoordigt in Weert de gemeente: ,,Lamoraal van Egmont is de belichaming, ook zonder hoofd, van de roemrijke geschiedenis van Holland. Daar mag best meer aandacht aan besteed worden. De gemeente Bergen is er trots op dat wij die geschiedenis nog zo zichtbaar aanwezig hebben en werken graag mee om dat nog breder bekend te maken," licht hij toe.

De Egmondse activiteiten spelen zich voornamelijk in de zomer af. Binnenkort wordt het definitieve programma bekend gemaakt.